Belföld

Kertészeti perlitlerakatot nyitott Szigetszentmiklóson az Alimenta 2002 Kft.

Szigetszentmiklós közismerten a kertészek városa. Itt működik az ország legnagyobb virágpiaca a Flóra Hungária és itt rendezik meg minden ősszel a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt, amely évről-évre öszzehozza a kertészet valamennyi ágának termelőit, kereskedőit és a nagyközönséget.

A kertészeti perlit magas hőfokon expandált vulkáni kőzetből nyert termék, amelynek kémiai adalékanyagoktól mentes kizárólag hőkezeléssel kialakított 2-5 mm-es szemcséi magas vízfelvevő-vízmegtartó képességük révén javítják a termőközeg levegő-, víz- és tápanyaggazdálkodását. A perlitszemcsék elősegítik a növényfajok szükséglete szerinti kedvező pórustérfogat beállítását, a talaj lazítását és levegőztetését, a kapilláris vízemelés optimalizálását, a talaj víztartalmának tárolását és adagolását. Magas hőfokon történő előállítása következtében a kertészeti perlit a gyakorlatban sterilnek tekinthető s mint ilyen, csökkenti a talaj esetleges fertőzöttségét. Könnyű súlya és ezáltal jó hőszigetelőképessége révén javítja a talaj mikroklimatikus viszonyait, ezáltal kedvező teret biztosít a fejlődő növények gyökérzete számára. Tapasztalatok alapján a palánták kiültetésekor a perlites kezeléseknél alig van gyökérszakítás, így a tömegmaradás is magasabb százalékú. A perlitszemcsék szorosan tapadnak a palánták gyökereire, nagy földlabdákat képeznek, amelyek még a tenyészidőszak végén is rátapadnak a gyökerekre. A kertészeti perlit tápanyagokkal megfelelően keverhető és az így nyert keverék hatása komplex. Tapasztalatok szerint a hatóanyagot a növények igényei szerint a duzzasztott perlit adagolja, így biztosítható a harmónikusabb, eredményesebb tápanyagellátás. A perlites talajban nevelt növények a szántóföldön 10-15 nappal korábban virágoznak, ill. kötnek termést.
További felvilágosítással örömmel áll rendelkezésükre a perlittermékek forgalmazására szakosodott Alimenta 2002 Kft. Szigetszentmiklóson vagy a 06-70-317-3292 telefonszámon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik