Nagyvilág

Obama 9/11-hez hasonlította az olajkatasztrófát

Szeptember 11-éhez hasonlította az amerikai elnök a Mexikói-öböl olajkatasztrófáját.

A Politico nevű amerikai hírportálnak adott hétfői interjújában Barack Obama azt mondta, hogy az olajkatasztrófa meghatározza, hogy “miként gondolkodjunk a környezetünkről a jövőt illetően.” Az amerikai elnök a katasztrófa sújtotta területen van, immár negyedszer azóta, hogy április 2-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyed, 11 munkás halálát okozva a BP Deepwater Horizon nevű fúrótornya. Az 1500 méteres mélységbe merült sérült toronyból egyes becslések szerint több százmillió liter olaj ömlött már a tengerbe, és a szennyeződés elért több dél amerikai államot is.

Obama azt mondta, hogy a katasztrófa alapjaiban fog kihatni az amerikai környezetvédelmi politikára. “Ahogy a szeptember 11-i támadások következtében rájöttünk sérülékenységünkre, és külpolitikánkat mélyrehatóan átalakítottuk, ez a katasztrófa is megváltoztatja gondolkodásunkat és politikánkat a környezettel és az energiával kapcsolatban.”- mondta az elnök. Obama közölte: elnökségének “egyik legnagyobb kihívása, hogy az Egyesült Államok levonja a helyes következtetéseket, illetve megtanulja a leckét ebből a katasztrófából.”

Obama azt mondta, hogy nem tudja megjósolni, hogy Amerika teljesen megváltoztatja-e az olajalapú gazdaságot az ő életében, de “eljött az idő, hogy megkezdjék az átalakulást, és azokat az új típusú befektetéseket, amelyek ezt serkentik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik