Nagyvilág

Emlékezés másfél millió halott brit katonára

Az elmúlt évszázad nagy háborúinak csaknem másfél millió brit és gyarmati katonaáldozatára emlékeztek vasárnap Londonban.

A hivatalos megemlékezést minden évben, az I. világháborút lezáró november 11-ei tűzszünet évfordulójához legközelebbi vasárnapon tartják, helyi idő szerint 11 órakor, akkor, amikor 1918-ban elhallgattak a fegyverek.

A Brit Birodalom az 1914-18-as “Nagy Háborúban” csaknem 9 millió katonát mozgósított. Közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült.

A BBC történelmi folyóirata, a havonta megjelenő History Magazine adatai szerint még a tűzszünet napján, 1918. november 11-én is 863 brit, illetve gyarmati és szövetséges katona vesztette életét közvetlen fegyveres összecsapásokban, vagy korábban elszenvedett sebesülések miatt.

Nagy-Britannia és egykori gyarmatai az azóta megvívott fegyveres konfliktusokban is többszázezres veszteségeket szenvedtek, ezért a novemberi megemlékezés már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona emléke előtt tisztelegnek.

A II. világháborúban több mint 400 ezer brit és gyarmati katona vesztette életét, közülük 70 ezren a királyi légierő (RAF) szolgálatában haltak meg.

Az általános történészi vélemény az, hogy a Nagy-Britannia elleni náci invázió tervei – a német légierő, a Luftwaffe vezetésének stratégiai baklövései mellett – jórészt az RAF-pilóták hősiességének köszönhetően hiúsultak meg. A német légierő 1940 nyarán és őszén kíméletlen hadjáratot folytatott először az RAF angliai támaszpontjai, majd az angol nagyvárosok, köztük London ellen, de a németek által nem várt ádáz ellenállás és a Luftwaffe súlyos veszteségei miatt Németországnak nem sikerült az invázióhoz szükséges döntő légi fölényt kiharcolnia.

A legendás Angliai Csata hőseiről mondta Winston Churchill miniszterelnök azóta ugyancsak legendássá vált – a Temze parti RAF-emlékművön kőbe is vésett – szavait: “Az emberi konfliktusok során soha ilyen sokan nem köszönhettek ilyen sokat ilyen keveseknek”. A “The Few”, vagyis “A kevesek” azóta önálló fogalomként jelöli a náci légi rohammal szembeszállókat.

A II. világháború befejezése óta is csaknem 3500 brit katona halt meg szolgálatteljesítés közben; 1968 volt az egyetlen olyan év, amelyben a brit hadsereg nem szenvedett hadszíntéri emberveszteséget.

A legnagyobb véráldozatot a brit fegyveres erők az elmúlt 65 év konfliktusai közül Koreában, Észak-Írországban, a Falkland-szigeteken, valamint Irakban és Afganisztánban szenvedték el. A koreai háborúban 765, a három évtizedes észak-írországi terrorhadjáratban 763 brit katona vesztette életét. A Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott 74 napos háborúnak 255 brit katonaáldozata volt, a tavaly áprilisban lezárult iraki brit hadműveletek során 179, a jelenleg is zajló afganisztáni háborúban eddig 343 brit katona esett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik