Nagyvilág

Békés megoldást javasol Koszovó kapcsán a szerb parlament

A Koszovónak szentelt rendkívüli ülésén 192-en szavazták meg a határozatot, 26 ellenszavazat és két tartózkodás mellett.

Békés, tárgyalásos megoldást szorgalmazott Koszovó ügyében a szerb parlament, amely keddre virradóra, több mint 12 órás vita után fogadta el a kormányoldal által előterjesztett dokumentumot.

A belgrádi törvényhozásban a Koszovónak szentelt rendkívüli ülésén 192-en szavazták meg a határozatot, 26 ellenszavazat és két tartózkodás mellett. Az ülést azután hívták össze, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten úgy foglalt állást: nem ellentétes a nemzetközi joggal a 2008 februárjában kihirdetett koszovói függetlenségi nyilatkozat.

A dokumentumban az áll többek között, hogy a hágai bíróság tanácsadó véleménye “nem legalizálta Koszovó etnikai alapú elszakadását”, és a parlament “elkerülhetetlennek tartja, hogy békés úton, tárgyalások révén jussanak olyan tartós megoldásra Koszovó ügyében, amely mindkét félnek elfogadható, összhangban van a szerb alkotmánnyal, és amely elősegíti a szerb és az albán nép történelmi megbékélését, csakúgy, mint a régió békéjét és stabilitását”. Az alkotmányra való utalás magyarázata, hogy az alaptörvény preambulumába néhány éve belefoglalták, hogy Koszovó Szerbia elválaszthatatlan része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik