Nagyvilág

Haladás a Ciprus egyesítésről folyó tárgyalásokon

A Ciprus újraegyesítéséről folyó tárgyalásokon a görög és a török közösség vezetője derűlátóan nyilatkozott kedden: mindketten úgy látják, hogy elérhető közelségbe került a megállapodás.

Dimítrisz Hrisztofiasz görög ciprióta elnök és Mehmet Ali Talat, a török közösség vezetője úgy látja, hogy az ENSZ égisze alatt több mint másfél éve folyó tárgyalásokon jelentős előrehaladást értek el a hatalommegosztást és a gazdaságot érintő, valamint európai uniós kérdésekben. A tárgyalásokat kedden felfüggesztették, mert a szigetország törökök lakta északi részén elnökválasztást tartanak április 18-án.

“Meggyőződésünk, hogy kellő kitartással átfogó rendezést tudunk elérni” – hangzik a két vezető közös közleménye, amelyet Alexander Downer ENSZ-közvetítő olvasott fel. A közvélemény-kutatók szerint Talat hátrányban van riválisa, Dervis Eroglu mögött, aki győzelme esetén – Hrisztofiasz szerint – “nagyon megnehezítené” a tárgyalásokat.

Az AP amerikai hírügynökség idézi Tim Potiert politikai elemzőt, aki szerint a keddi közlemény azt célozza, hogy a vontatottan haladó tárgyalásokkal elégedetlen közvéleménynek némi eredményt mutassanak fel. Ezáltal pedig Talat választási esélyein próbálnak javítani.

Az eddigi tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy a föderációs berendezkedésű Ciprus két állam szövetségéből áll majd. Ezzel szemben Eroglu két külön állam laza partneri kapcsolatában gondolkodik. Utóbbit a görög ciprióták kategorikusan elutasítják, mert az bebetonozná a sziget megosztottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik