Nagyvilág

Több halálos áldozat a Fidzsi-szigeteken tomboló ciklonban

Már több halálos áldozata van a csendes-óceáni Fidzsi-szigeteken pusztító Tomas ciklonnak.

A “soha nem látott méretű” trópusi vihar miatt az ország több körzetével teljesen megszakadt az összeköttetés, a kormányzat pedig szükségállapotot hírdetett ki.

Már a második napja tombol helyenként 175 km/h-s széllökésekkel a Tomas névre keresztelt ciklon a Fidzsi-szigeteken. Előbb a második legnagyobb szigeten, Vanua Levun pusztított az esőzésekkel kísért orkán, majd az elmúlt órákban a Lau szigetcsoport felé vonult tovább. Ez utóbbi területtel mindenfajta összeköttetés megszakadt, így egyelőre csak becslések vannak arról, hogy ott mekkora csapást okozott a trópusi légörvény.

A helyi katasztrófavédelmi hivatal vezetője szerint többen meghaltak a már második napja tomboló viharban, de pontos adatokat egyelőre nem tudott mondani. Pajiliai Dobui szerint emberemlékezet óta nem találkoztak még ekkora ciklonnal. “Ez a leghosszabb, legerősebb, és ezzel együtt a legpusztítóbb, amit valaha tapasztaltak itt” – tette hozzá Dobui. Az igazgató szerint ugyanakkor szerencse, hogy az öt kategóriájú viharskálán négyes minősítésű Tomas a viszonylag gyéren lakott területeken tombolt a legnagyobb erővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik