Nagyvilág

Félreértették Fidel Castrot

A volt kubai elnök azt állítja, hogy félreértették szavait, amelyeket egy amerikai újságírónak mondott.

A riporter azt írta a blogjában: megkérdezte Fidel Castrót, hogy szerinte a kubai gazdasági rendszert még mindig érdemes-e átvennie más országnak. Hivatkozott egy amerikai elemző megállapítására, amely úgy szól, hogy egyes jelek szerint a kubai forradalom atyja most már kisebb állami szerepvállalást akar a szovjet típusú kubai gazdaságban. Erre azt a választ kapta interjúalanyától, hogy “a kubai modell már nálunk sem működőképes”.

Castro pénteken, a havannai egyetemen megjelenve azt állította, hogy “éppen az ellenkezőjét” mondta annak, amit Jeffrey Goldberg, a The Atlantic című folyóirat újságírója az internetes blogjában megjelentetett. Megerősítette ugyan, hogy a tőle idézett szavakat használta, de – mint mondta – “mindenféle keserűség vagy aggodalom nélkül tette ezt”. Valódi mondandója az volt, hogy a kapitalizmus nem működik – állítja.

“Az én elképzelésem az – és ezt tudja az egész világ -, hogy a kapitalista rendszer nem működik sem az Egyesült Államokban, sem másutt, mert csak egyik válság jön a másik után, és ezek mindig egyre súlyosabbak” -jelentette ki.

Kubai-amerikai emigráns körökben meglepetést keltett Castro Goldberg által idézett kijelentése, amelyet úgy értékelnek, hogy a 84 éves politikus ezzel felhatalmazást adott öccsének, a jelenlegi elnök Raúl Castrónak a gazdaság megreformálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik