Nagyvilág

A svédek nem izolálnák a szélsőjobbot

Egy felmérés szerint a svédek többsége szerint ugyanúgy kell kezelni a vasárnapi választásokon a parlamentbe bejutott szélsőjobboldali pártot, mint a többi svéd pártot.

Egy nappal korábban arról jelentek meg hírek Svédországban, hogy a parlamenti bizottságok átalakításával akarja csökkenteni több svéd párt is a húsz képviselői helyet szerzett Svéd Demokraták (SD) befolyását. A vasárnap tartott választások előtti napokban készített felmérés eredményei szerint a svédek 59 százaléka gondolja úgy, hogy a szélsőjobboldali pártot ugyanúgy kell kezelni, mint minden más parlamenti pártot.

A Skop kutatócég által készített közvélemény-kutatás szerint csak az exkommunista Balpárt, valamint a Zöld Párt szavazói támogatták minimális többséggel az izolációt az együttműködéssel szemben. Szerdán több svéd újság is arról írt, hogy a kormányfő pártja, a Mérsékelt Párt vizsgálja annak lehetőségét, hogy a parlamenti bizottságok átalakításával zárják ki azokból a szélsőjobboldali SD képviselőit, hogy csökkentsék befolyásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik