Nagyvilág

Tiltakozás kereszttel az egyházi botrányok ellen

A festő az Ausztriát megrázó egyházi gyermekmolesztálási és megrontási botrányok miatt protestált.

Emmerich Weissenberger mintegy negyed órán át állt húsz méteres magasságban a bécsi Szent István dóm (Stephansdom) homlokzata előtti állványzaton a keresztre feszítésre utaló testtartásban, dereka körül vászon ágyékkötővel, a fején szögesdrótból készült koszorúval. A karjánál kötelek tartották, talpával az állványzatra támaszkodott. Mellette jobbról és balról a Jézus halotti leplének tartott torinói lepel két felének egy-egy maga készítette másolata lógott.

Nem véletlenül időzítette akcióját a művész a keresztény vallás szerinti nagypéntekre. “Krisztus megfeszítésének napján megfeszítem magamat, a hatalmasok helyett. Ez segélykiáltás, mert a művészet mindig hű az igazsághoz. Az egyház, ahogy azt jelenlegi arculata mutatja, nem az” – fogalmazott egy közleményben.

Weissenberger sem a hatóságokat, sem a dóm plébánosát nem értesítette előre akciójáról, csupán egy rövid videoüzenetet tett közzé az interneten. Felmászott a felújítás alatt álló homlokzatot borító állványzaton és rést vágott a homlokzat elé függesztett hálón. Mire azonban a dóm elé kivonuló tűzoltók felállították volna alatta a védőpárnát, már vissza is mászott a nyíláson át. Az akció végén a rendőrség elvezette a művészt. Weissenbergernek számítania kell arra, hogy a porvédőhálón ejtett vágás miatt feljelentést tesznek ellene rongálás címén.

“Egyáltalán nem tartom helyesnek, hogy nem értesített előre” – mondta a dóm lelkésze, Anton Faber. “Olyan ember vagyok, akivel lehet beszélni, és a művészet szabadsága mellett állok” – tette hozzá. Tavaly szeptemberben az ENSZ New York-i éghajlatváltozási konferenciája előtt a Greenpeace környezetvédő szervezet és az osztrák katolikus egyház közösen a tízparancsolatra utaló hatalmas transzparenst függesztett ki a dóm homlokzatára. “XI. parancsolat: Ne tedd tönkre felebarátod éghajlatát” – hirdette német nyelven a ponyva felirata.

Németország és Írország után az elmúlt hetekben Ausztriában is számos olyan, évtizedekkel korábbi eset került napvilágra, amelyekben egyházi személyek vagy egyházi oktatási-nevelési intézményekben dolgozók molesztáltak, megrontottak vagy rendszeresen bántalmaztak gyerekeket. A botrányok egyik hatásaként az év eleje óta a tavalyihoz képest 31 százalékkal nőtt Ausztriában az egyházat elhagyók száma. Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek az egyházat is felelősnek ismerte el a szexuális vétségekben és változást szorgalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik