Tudomány

Valódi kincsre bukkantak Izrael partjainál

izraeli aranykincs 1 (arany, érme, régészeti lelet, )
izraeli aranykincs 1 (arany, érme, régészeti lelet, )

A búvárok először azt hitték, hogy egy játékérme hever a tengerfenéken, de kiderült, hogy valódi, aranypénz.

Hihetetlen szerencséjük volt azoknak az amatőr búvároknak, akik az ősi Caesarea kikötője mellett merültek múlt héten. Egy fénylő foltra lettek figyelmesek a tengerfenéken. Ahogy közelebb úsztak hozzá, és látták, hogy valamiféle érme, azt hitték kacat, vagy játékpénz lehet az, de azért fölszedték. Kiderült, hogy egy több mint ezer éves aranypénzt találtak. Később, ugyanazon helyen még közel kétezer hasonló aranyérmét ástak ki a homokból – írja a CNN.

 Fotó: Israel Antiquites Authority

Ez a legjelentősebb aranypénzlelet, amit Izraelben valaha találtak, a régészeti feltárás hamarosan folytatódik. „Valószínűleg egy hajó roncsa is ott hever, ami a beszedett adóval indult el Egyiptom felé” – nyilatkozta Kobi Sharvit a régészeti hatóság Tengeri Archeológiai Részlegének igazgatója, akinek nem vet el azért más teóriákat sem.

„Az is lehetséges, hogy az arany a caesareai helyőrség katonáinak zsoldja lett volna, vagy egy kereskedőhajón volt, amelyik kikötőről-kikötőre utazgatott a mediterrán térségben” – mondta.

Az érmék egyébként nagyon sokfélék, de mind kiváló állapotban van. A legöregebb, egy negyeddínár a szicíliai Palermóból származik, a kilencedik század második feléből. A legtöbb érmét azonban a Fátimida Kalifátusban, egy az első ezredforduló környékén Észak-Afrika és a Közel-Kelet nagy részét uraló, siíta muszlim birodalomban verték. A lelet értékét egyelőre nem becsülték fel.

Sharvit azt mondta nem tud eléggé hálás lenni az amatőr búvárklub tagjainak, akik azonnal bejelentették, hogy kincsre bukkantak, ahelyett, hogy megpróbálták volna értékesíteni az aranypénzt, amit találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik