Belföld

Bush aláírta a gazdaságösztönző programot

Az amerikai elnök szignója azt jelzi, hogy az USA kormányzata a korábbiaknál is nagyobb szerepet vállal a gazdaság újbóli növekedési pályára állításában.

Bush kísérőbeszédeHa kíváncsi arra, miként kommentálta az amerikai elnök a csomagterv aláírását, kattintson ide!

A múlt heti képviselőházi és szenátusi jóváhagyás után a hétvégén Bush amerikai elnök is aláírta azt a gazdaságösztönző csomagtervet, amely hatásait tekintve az idén 51 milliárd, 2003-ban pedig 43 milliárd dollárt pumpál az amerikai gazdaságba.

A csomagterv adókönnyítésekkel, a munkanélküli segély idejének 26-ról 39 hétre emelésével teremt pótlólagos forrásokat, s külön támogatást nyújt a tavaly szeptember 11-ei terrortámadás által közvetlenül sújtott New York-i Manhattannek. Ez a következő tíz évben 5 milliárd dolláros adócsökkenést jelent a körzetnek.

Bush a csomagterv aláírása előtt heti rádióbeszédében azt hangsúlyozta, hogy bár néhány bátorító jel már mutatkozik a gazdaságban, nem lehet tétlenül csupán remélni, hogy a kilábalás magától folytatódik.

Mindazonáltal Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke korábban úgy nyilatkozott: nem tartja valószínűnek, hogy a gazdaság megfeneklene, akkor sem, ha a csomagtervet végül nem fogadnák el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik