Belföld

Rekordméretű mentés a KÜRT-nél – 650 gigabájtnyi sérült adatot hoztak helyre

Eddigi legnagyobb volumenű adatmentési esetét oldotta meg a KÜRT Rt., amikor egy több mint 1 terabájt (1000 gigabájt) összkapacitású német RAID rendszer adatait állította helyre.

Ekkora tárolóeszköz kb. 500 millió A4 -es oldalnyi szöveget képes tárolni. Ha egymásra tennénk a lapokat, a Mount Everest-nél háromszor magasabb papírtornyot kapnánk.

A nemzetközi hírű adatmentési technológiájáról és informatikai biztonsági tevékenységéről ismert KÜRT Computer Rendszerház Rt.-hez Németországból érkezett a – szó szerint – gigantikus RAID rendszer. Az elnevezés olyan nagybiztonságú, hibatűrő, több merevlemezből álló adattárolót takar, amely az adatokat bizonyos fokú redundancia (vagyis ismétlődés) árán úgy tárolja, hogy a rendszerben egy merevlemez meghibásodása még nem okoz adatvesztést, az adatok ugyanúgy hozzáférhetők, mint hibátlan állapotban, legfeljebb valamivel lassabban.
Természetesen az emberi tényező ellen ez a megoldás sem garancia. Ha a hiba jelentkezése után nem, vagy helytelenül cselekszünk, akkor azt adataink bánhatják. Ez sajnos igen sokszor megesik, a KÜRT-nél rendszeres látogatók a RAID adattárolók.
Így történt a németországi “beteg” esetében is, amely méretét tekintve rekordot döntött. A rendszer 6 db, egyenként 180 gigabájtos merevlemezből épült fel, így az összkapacitás meghaladta az 1 terabájtot. Hogy fogalmat alkothassunk erről a méretről, ekkora tárolókapacitás lehetővé teszi 5 és fél millió digitális fotó, vagy 500 millió oldal A4 formátumú szöveg elhelyezését. Ha valaki naponta 100 fotót készítene, akkor nagyjából 150 évig tartana, amíg megtöltené a rendelkezésre álló helyet.
A mentés egyébként sikeres volt, hiszen a rendszeren tárolt 720 gigabájtnyi adatból körülbelül 650 gigabájtnyit állított helyre a KÜRT adatmentő csapata, amely rekordnak számít a cég életében.

###

A KÜRT Computer Rendszerház Rt. 1989-ben kezdte meg tevékenységét, és az elmúlt 13 év folyamán a magyar számítástechnikai piac meghatározó vállalkozásaként működött. Világviszonylatban is elismert adatmentési technológiája révén Európa egyik vezető adatmentő cége, kiterjedt nemzetközi hálózattal és évi 2000 adatmentéssel.
Az adatvédelem és adatbiztonság teljes palettáját átfogó rendszer, a professzionális kockázatmenedzsment és az ISACA-vizsgás auditorok révén ma a KÜRT a hazai informatikai biztonság területének is vezető szakértője.

További információkkal a KÜRT Rt. részéről Fabiányi Gábor marketing igazgató szolgál a gabor.fabianyi@kurt.hu címen vagy a (36-1) 228-5410-es telefonszámon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik