Belföld

A politikai államtitkár a nagydobosi Tökfesztiválról

Azok a térségek, amelyek fejlesztési programokat képesek kidolgozni, nagy eséllyel számíthatnak a Sapard-program támogatására - mondta Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára szerdán Budapesten.

A nagydobosi V. Nemzetközi Sütőtök Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón az államtitkár hozzátette: a Sapard-program olyan jellegű projekteket támogat, mint például a sütőtök-feldolgozás.

– Bizonyos vagyok abban, hogy egy jó pályázat esetében a nagydobosiak számíthatnak a Sapard-program támogatására – közölte Szanyi Tibor.
Elmondta, hogy a tárca és a kormány az uniós csatlakozás problémáit tekinti az elsődleges megoldandó feladatnak a következő hónapokban. – Egy sor olyan dolgot rendezni kell, amelyekre az elmúlt években nem került sor. Ilyen például a hungaricumok helyzete – tette hozzá.
– Ezzel kapcsolatban a tárcának és a kormánynak elkötelezett és feltétlen szándéka, hogy különleges védelemben részesítse ezeket a termékeket – mondta az államtitkár.

Hozzátette: szeretnék a kibővülő, nagyobb versenyt teremtő piacon ezeket a magyar termékeket megvédeni.
Ezért egy úgynevezett kritériumlistát állítanak össze, amely alapján elnyerhetik a hungaricum címet a különböző termékek.
A szempontok közül Szanyi Tibor kiemelte: a termék legyen jellemző egy adott térségre, a technológiája vagy maga a késztermék legyen törvényesen védett és a termékhez kapcsolódjon legalább évi egy fesztivál.
Szanyi Tibor elmondta: Nagydoboson 2001-ben mintegy 300 mázsa sütőtököt gyűjtöttek be, az idén pedig 500 mázsára számítanak.
Balogh József, Nagydobos polgármestere a szeptember 21-22. között megrendezendő sütőtök-fesztiválról elmondta: a programok között kettes fogathajtó-bemutató, sütőtökből készült ételek kóstolója, tökszobrász-verseny, tökszínház és töklökő-verseny is szerepel. Keresik a lagtökösebb amazont is. A versenyen az az asszony nyer, aki a legmesszebbre hajítja a sodrófát. A fesztiválra 15 helyiségből, az ország minden tájáról mintegy 10 – 15 ezer látogatót várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik