Belföld

Tájfutó Európa-Bajnokság és világkupa Magyarországon

2002. szeptember végén egy hétre a tájfutó elit társadalom veszi birtokba a Balaton-felvidék festői, ugyanakkor tájékozódási szempontból nehéz és igényes hegyeit-erdeit. Hévíz - Keszthely - Sümeg - Tapolca térségében kerül sor a 2002. évi AstraZeneca Tájfutó Európa-bajnokság és Világkupa futam versenyeire, melynek arany fokozatú szponzora a Minolta Magyarország Kft.

Hét versenynapon 4-4 női és férfi Európa-bajnoki címért küzdenek a Sümeg környéki terepeken a több mint 30 országból érkező mintegy 310 versenyző. A három egyéni szám (rövidtáv, középtáv, hosszútáv) mindegyikében országonként legfeljebb 6-6 versenyző nevezhet, itt selejtező és döntő futamok is vannak, a váltóversenyeken minden nemzet két-két csapattal indulhattak.

A női váltót csütörtökön rendezték meg, melyet egy 6.5 km-es mintegy 300m-es szintkülönbséggel nehezített pályán tömegrajttal kezdtek. A litvánok majd a svájciak és norvégok érkeztek az élen az első váltáshoz és ez a rend a verseny végére sem változott túl sokat, mindössze a norvégok és a litvánok helyet cseréltek. A szerdai középtávú Európa bajnoknő, Gunilla Svard csapata, a svédek, a negyedik helyen végeztek. A magyar lányok (Makrai, Wengrin, Lubinszki) a 20. helyre futottak be.

A Minolta Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója Novák Miklós arany fokozatú szponzorként gratulálhatott a női váltó dobogós tagjainak. “Örömömre szolgált, hogy én adhattam át a díjakat a női váltó tagjainak, aminél nagyobb öröm talán az lett volna, ha a magyar lányoknak gratulálhatok a dobogón, de a norvég, svájci és litván váltók verhetetlennek bizonyultak. A rendezőknek nagyon kemény feladatot adott az öt napig tartó esős időjárás, melyet gördülékenyen oldottak meg, csak gratulálni tudok nekik.”

A férfiak mezőnye tíz perccel a nők után vágott neki a terepnek. 9.2 km és 300m-es szintkülönbség várt rájuk. Az ő mezőnyük nagyon szorosan érkezett, már az első futók versenyében is és ez a feszes ritmus nem is változott egész nap során. Az első finn csapat kiugróan jó eredményén túl a következő öt helyezett egy percen belül volt a több mint két órás megpróbáltatások után is! Ismét a skandinávoknak jutott a főszerep, hiszen az eredménylista első négy helyén ők osztoztak a következő sorrendben: Finnország, Svédország, Dánia, Norvégia. A szerdai középtávú Európa bajnok Mikhail Mamleev csapata, az oroszok, a 7. helyen fejezték be a versenyt. A mieink (Lévai, Dénes, Domonyik) a 17. helyet szerezték meg.

Vasárnap az utolsó futam, a hosszú táv selejtezőjét rendezték a Zala megyei Várvölgy térségében.
A hosszú távú versenyekre jellemző komoly, mind technikailag mind pedig fizikailag nehéz terepen futottak a versenyzők. Kiemelt akadályoztató tényezőnek bizonyult a terepen felnőtt sok szeder-inda, ami nemcsak fizikai fájdalmakat okozott egyes versenyzőknek, de még a haladást is igen megnehezítette. A szombati sprint futam döntőjén hatodik helyen végzett Domonyik Gábor, ez úttal sem okozott csalódást a magyar közönségnek. “Doma” saját selejtező futamát magabiztosan, hibátlan futással nyerte, ezzel pedig kiérdemelte a hétfői döntőn való indulást, mégpedig kitűnő pozícióról. Hasonlóan jó eredményt produkált Lévai Ferenc, aki kilencedikként jutott be a holnapi döntőbe. Dénes Zoltán a futam utolsó percéig továbbjutóként örülhetett, ám a végső pillanatokban beérkező svéd Johan Nasman 7 másodperccel jobbat produkált, így holnap Ő rajtolhat a fináléban Zoltán helyett. A férfiak selejtező futamain mindamellett, papírforma szerint zajlottak az események, attól az egy meglepetéstől eltekintve, hogy az orosz Mihael Mamlejev, az újdonsült középtávú Európa-bajnok, bizony nem jutott döntőbe.
A nőknél is van hétfőn magyar érdekeltségünk a 23. helyen továbbjutó Lubinszki Mária személyében.

Minoltáról
A japán-német kameratársaságként 1928-ban alapított, de a későbbiekben irodatechnikai profillal bővült Minolta Co. Ltd. a 70-es évektől van jelen a magyar piacon. A Minolta az üzletágban Magyarországon elsőként 1990 tavaszán alapította meg a Minolta vállalatcsoport teljes jogú tagjaként leányvállalatát, Minolta Magyarország Irodarendszer Kft. néven.

Mára a Minolta már egyet jelent a csúcstechnológiájú digitális és színes irodatechnikai eszközökkel, a legmagasabb színvonalú fényképező berendezések mellett. Termelésünk és forgalmazásunk többségét fénymásológépek, lézernyomtatók, lézerfaxok digitális kamerák és szkennerek teszik ki.

Az ezredfordulóra a Minolta, több mint 30 országban kereskedelmi leányválalattal, és több mint 95 országban termelő leányválalattal rendelkező világcéggé vált. Elsőként a szakmájában elnyerte a német “Blue Angel” környezetvédelmi kitüntetést 1992-ben, az ISO 9000 (International Standard for Quality Assurance) és az ISO 14001 (International Environmental Standard) minősítéseket, valamint a nemzetközi “Energy Star” program elismerését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik