Belföld

A Fidesz és az MSZP is alagutat fúrna a fővárosban

Mindkét nagy párt a föld alá vinné a budapesti forgalom egy részét. A Fidesz a Kossuth Lajos utca, az MSZP a Duna alatt fúrna – írja a Magyar Hírlap.

Alagutakba terelné a főváros forgalmát a két nagy párt. A szocialisták már egy éve felvetették, hogy a Duna alatt egy hosszanti alagútban vezetnék a rakpart gépkocsiforgalmát. A lap úgy tudja, azóta a párt politikusai már a közlekedési tárca illetékeseivel is tárgyaltak, így elképzelhető, hogy a második nemzeti fejlesztési terv része lesz a „Dunagút”.

Az ötlet kidolgozásában részt vevő II. kerületi polgármester, Horváth Csaba úgy véli, tíz év és kétszázmilliárd forint kellene a beruházáshoz. Az elképzelés szerint egy nyolc kilométer hosszú gerincút húzódna a Duna alatt a Margitsziget északi végétől a Lágymányosi hídig. Az alagút a város hét különböző pontját kötné össze.

„A nyomvonal legalább hét budapesti óriásberuházást érint a Gázgyártól egészen az észak-csepeli területekig. Így a beruházók társulhatnának az állammal a finanszírozásban” – vázolta a jövőt, illetve elképzeléseit Horváth Csaba. A kétszer két-, néhol kétszer háromsávos alagutat nem fúrnák, hanem a Duna medre alatt, süllyesztéses technológiával vezetnék, és ingyen vagy behajtásonként pár száz forintért használhatnák az autósok. Ha a terv megvalósul, akkor a rakpartokon megszűnne az autóközlekedés, és sétányokat alakíthatnának ki.

A Fidesz alagútja is a Dunától indulna, a nagyobbik ellenzéki párt ugyanis az Erzsébet híd forgalmát vinné a föld alá. Cselovszki Zoltán, a Fidesz várospolitikusa azt mondta, szeretnék a belvárost visszaadni a gyalogosoknak. „Ehhez azonban vissza kell szerezni a tereket, mint például a Ferenciek terét” – mondta. A számítások szerint hárommilliárd forintból kivitelezhető alagútnak az Astoriánál és a Blaha Lujza térnél is lenne kijárata, igaz, a Fidesz tervei még nem véglegesek. Cselovszki azt mondta, hogy a négyes metró megépítésével megszüntethető lenne a 7-es buszcsalád, így a Rákóczi útra és az Erzsébet hídra visszahelyezhető lenne a villamos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik