Belföld

Bolívia ellen indul Tóásó ügyvédje

Panaszt emelt védencei alapvető jogainak megsértése és az ügy politikai manipulációja miatt az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) emberjogi bíróságánál a Rózsa-ügyben fogva tartott két vádlott - a magyar állampolgárságú Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic - védőügyvédje.

Gianni Prado ügyvéd kérvényében utalt arra, hogy a terrorcselekményekkel vádolt védenceit 2009 áprilisa óta tartják a San Pedro börtönben mindenféle bírói szankció nélkül, a bolíviai törvényekkel ellentétben, jogsértő módon. Ő úgy látja, 18 hónap után a vádemelés nélkül fogva tartottnak joga van helyzetük jobbra fordítására Bolíviában. A védő szerint a kérvényt azért nyújtották be, hogy “hivatalosan is eljárás kezdődjön a bolíviai állam ellen”.

A bolíviai sajtó a hétvégén részletesen foglalkozott a Rózsa-üggyel mivel, Sacha Llorenti tárca nélküli miniszter azt állította: “Rózsa Flores és társainak finanszírozói 20 millió dollárt terveztek nagy pusztító erejű fegyverek, például rakéták beszerzésére költeni, hogy polgárháborút robbantsanak ki Bolíviában 2008-2009-ben”.

Az egyik bolíviai vádlott, Matkovic Rivera volt Santa Cruz-i prefektus vallomását idézve a miniszter hozzátette, hogy a külföldi terroristák első számú célpontja a hadsereg 8. hadosztálya volt Santa Cruzban – mivel itt értesüléseik szerint rengeteg fegyvert tároltak, a szükséges óvintézkedések nélkül -, és Morales meggyilkolásával robbantották volna ki a fegyveres összetűzéseket.

Iván Canelas kormányszóvivő csatlakozott ehhez az állásponthoz. Állítása szerint Rózsa és társai RPG-7 páncéltörő gránátvetővel tervezték lelőni Morales helikopterét egyik országjáró körútja során. Morales pedig annyit tett hozzá: szerinte megalapozatlanok azok a vádak, melyek szerint a kormány a szakadárok megvádolása érdekében videofelvételt hamisított.


Az Erbol hírportál jelentésében emlékeztetett arra, hogy Bolíviában január 13-án a Cadena A nevű magántelevízió bemutatott egy felvételt, amelyen a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas 31.500 dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. A tanú később azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a vádlottakra nézve terhelő vallomást.
Villa Vargas – az “Öreg” – hosszú időre eltűnt, majd a hét elején váratlanul előkerült. Néhány nappal később Morales nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Villa Vargas nyilatkozatai “megerősítik a terrorista csoportok szakadár törekvéseit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik