Belföld

Milyen lesz Orbán új ellenségképe?

Az elemzők szerint a Jobbik töltheti be legvalószínűbben a "protestpárt" szerepét.

Átmeneti állapotról van szó, újra fog termelődni a duális erőtér – mondta az fn.hu kérdésére Síklaki István szociálpszichológus. Ahogy a Fidesz népszerűsége erodálódik, kénytelen lesz ellenségképeket fölvázolni. A szociálpszichológus szerint a határon túli magyarok ügye a Fidesz politikájának fontos hangulati eleme, ami ellenhatást válthat ki a szomszédos országok politikusaiból, így ők betölthetik az ellenségkép szerepét. Hosszabb távon azonban valószínűleg ez nem lesz elégséges megoldás, és visszarendeződik a belpolitikai kettősség – tette hozzá a szociálpszichológus.

Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a rendszertagadó/rendszert elfogadó törésvonal kialakulása a legvalószínűbb. Jeskó már csak Magyarország történelmi hagyományai miatt sem tartaná valószínűnek, hogy megszűnne a kettősség a magyar belpolitikai életben.

Az elemző úgy véli, hogy a Jobbik töltheti be legvalószínűbben a “protestpárt” szerepét, s ezzel egyben középre is tolja a Fideszt. Így a Fidesz szempontjából valóban “centrális politikai erőtér” jöhet létre, ám más nézőpontból ez mégiscsak egy bipoláris, kettős helyzet. Jeskó szerint azonban nem lehet kizárni azt a forgatókönyvet, hogy visszaáll majd a bal/jobb megosztottság, ám rövid távon ez aligha valószínű, hiszen az MSZP jó darabig el lesz foglalva a belső vitáival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik