Belföld

OVB: A kampánycsend-kérdést át kellene gondolni

Szigeti Péter még nem tudja megítélni, hogy sikerként lehet-e elkönyvelni az átigazolt szavazókkal kapcsolatos OVB-intézkedéseket, a kampánycsend intézményét mindenesetre elavultnak tartja.

Az OVB elnöke még nem tudja megítélni, hogy sikerként lehet-e elkönyvelni az átigazolt szavazókkal kapcsolatos intézkedéseket, miszerint a második fordulóban előzetesen névjegyzékbe vetethették magukat az igazolással szavazók. Szigeti Péter szerint ugyanis az alacsony részvétel eleve nem okozhatott feszültséget.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket tesz az OVB a hatályban lévő jogszabályok módosítása érdekében, Szigeti így válaszolt: „Az OVB Parlamentnek benyújtandó jelentésében biztosan benne lesz az igazolással való szavazás intézményének a problémája, és gondolom, hogy meg fogjuk ismételni a 2006 óta permanensen hangoztatott álláspontunkat, hogy a kampánycsend intézménye is reformálásra szoruljon. A radikális megoldás helyett, én inkább a mérsékeltebb megoldás híve vagyok, ami azt jelentené, hogy csak az írott sajtóra, rádióra, televízióra vonatkozzon a kampánycsend, és a modern információs csatornák (internet, sms stb) részére eltöröljék, mert amúgy is nehezen ellenőrizhető és a jogalkalmazásban elbírálhatatlan helyzetekhez vezet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik