„Én is elkezdtem libamájrecepteket álmodni, de más irányba indulok el, mint az általam nagyra becsült mesterszakács. A Libamáj Napokon mindkettőnk receptjeit megkóstolhatják a vendégek. Majd ők eldönthetik, melyik a jobb!„
A Királyi Lakomán mindhárom nap fellépnek az X-Faktor sztárjai. Pénteken a Non Stop, szombaton Szabó Mariann, vasárnap Domokos Fanni, emellett játszik a FlyJam és a Puhító zenekar is.
Egy Buday recept:
Libamájtorta fügével
Hozzávalók:
- 0,5 kg libamáj
- 0,2 kg aszalt füge
- 0,15 l tokaji hárslevelű
- só
A szárított fügét ledarálom, pürésítem, borral hígítom krémesre.
A besózott libamáj szeleteket egy kivajazott hőálló edénybe teszem. Aztán bekeverem a fügekrémmel, majd megint libamáj. Addig rétegezem, amíg az edény megtelik. Fóliával letakarom ls kb. 50-60 percig gőzölöm. Akkor kiveszem az egészet a gőzből és lesúlyozom, préselem.
Egy Kozi recept:
Házias májkrém
Hozzávalók:
- 1/2 kiló libamáj
- 500g vaj
- 2 vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- babérlevél
- majoranna
- őrölt fekete bors
Fogok egy mélyebb serpenyőt és felolvasztom benne a vajat. Beledobálom a megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma gerezdeket, 5-6 babérlevelet és egy óriás csipet morzsolt majoránnát.
A hagymát, paradicsomot és a paprikát nagyobb darabokra vágom, hozzáadom ezt is. Kis lángon forralom negyed órát. Ha már színe van, belerakosgatom a tisztított nagyobb darabokra vágott májat. Nagy rácsos kanállal kiszedegetem a májat, ízlés szerint a zöldségeket is (én a paprika kivételével mind belerakom).
A megmaradt vajas levet átszűröm, egy kicsit ráöntök, a maradék vajat pedig visszaforralom. A májas zöldséges egyveleget turmixbottal pürésítem, megkóstolom, sózom, borsozom. a besűrített levet ráöntöm a tetejére úgyhogy egyenletesen befedje.
Lehűtve fogyasztom.