Belföld

Szakértőkre várnak S. Ábel ügyében

Fegyver- és elmeszakértői vélemény kikérését kezdeményezte a Fővárosi Bíróságon a védelem annak a joghallgatónak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy huszonkét ember megölését tervezte.

Fekete László ügyvéd a csütörtöki tárgyaláson hangsúlyozta: olyan elmeszakértői vélemény elkészítésének elrendelését kérik, amely dietetikus bevonásával készül, és rámutat a cukorbetegség és a tudatállapot összefüggésére.

A bíróság végül úgy döntött, hogy az eljárás keretében kikéri a fegyver- és az elmeszakértő véleményét.

Ijesztő beszélgetés

Tavaly februárban Somogyi Ábel joghallgató telefonon beszélt egyik csoporttársnőjével, akit megijesztett a beszélgetés tartalma és hangvétele, ezért egy csoporttársával együtt megnézték a vádlott verseit tartalmazó blogot. Ebből és a vádlott korábbi, az iskolai mészárlásokkal kapcsolatos megnyilvánulásaiból arra következtettek, hogy diáktársuk iskolai lövöldözést, azt követően pedig öngyilkosságot készül elkövetni, ezért értesítették a rendőrséget.

A nyomozó hatóság ezután fogta el Somogyi Ábelt, akit az ügyészség emberölés előkészületének bűntettével, súlyos egészségromlást okozó testi sértés bűntettével és garázdaság vétségével vádol.

Iszogattak, pókereztek

A Fővárosi Bíróságon csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódott az első fokú eljárás. Délelőtt Somogyi Ábel három barátja tett vallomást, akik egy internetes játék révén ismerték meg őt, alkalmanként összejártak iszogatni, pókerezni. A délelőtt meghallgatott tanúk egymásnak ellentmondtak, szembesítésük eredménytelen lett.

Délután a joghallgató két másik barátját hallgatták meg, akik szintén az internetes játék révén ismerkedtek meg a vádlottal és egymással, s ott voltak azon az estén, amikor Somogyi Ábel állítólag hirtelen felállt és azt mondta: “elmegyek, visszajövök és lelövök mindenkit”. Az egyik tanú azt állította, ő az asztalnál ülőktől hallotta, hogy a vádlott ezt mondta. Azt viszont mindketten megerősítették, hogy amikor a barátjuk visszament, volt nála egy táska, azt viszont – mint mondták – nem tudják, a táskában mi lehetett.

Regisztrált

A bíróság mellett a vádlott is tett fel kérdéseket minden tanúnak. Somogyi Ábel a barátaitól egyebek mellett azt kérdezte, tudták-e, hogy 2009 végén regisztrált egy 2010. márciusi focibajnokságra. Továbbá arra kérdezett rá, hogy közös számítógépezéseik során milyen tartalmakat néztek.
Ez után egy olyan tanú vallomása következett, akinek a meghallgatásán – írásbeli kérésére – a bíróság mellett csak a védelem és a vád képviselői lehettek jelen. Az MTI úgy tudja, a tanú Somogyi Ábelnek az a csoporttársnője volt, aki korábban a rendőrséget értesítette.

A folytatás

A bírónő a következő tárgyalást szeptember 29-ére tűzte ki. Krecsik Eldoróda elmondása szerint az ügy tárgyalása további tanúk meghallgatásával folytatódik. Meghallgatnak valakit a lövészegyesületből, amelynek a vádlott is tagja volt, továbbá a korábbi kihallgatásokat végző rendőröket is beidézik. A már meghallgatott igazságügyi informatikai szakértőt pedig visszarendelik, hogy tisztázni lehessen, mikor kerültek fel a vádlott gépére az egyes tartalmak.

A bíróságon jelen voltak Somogyi Ábel szülei és nagymamája is, ők a tárgyalás után negyedórát beszélhettek a vádlottal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik