Belföld

Hazahozzák a Lengyelországban megsérült gyerekeket

Buszt küldenek a Lengyelországban balesetet szenvedett gyerekekért - mondta a kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. aki maga értesítette a szülőket arról, hogy a tanulóikat szállító busz balesetet szenvedett.

A Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője, Pataki Eszter tájékoztatása szerint három gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba, egy gyerek állapota súlyos. Az autóbuszon 10 hetedik osztályos gyerek utazott 5 felnőtt kísérővel. Egy nemzetközi táborban vettek részt Lengyelországban. Varga Szabolcs varsói magyar konzul szerint a diákok nemzetközi táborozáson vettek részt az opolei vajdaságbeli Wolczynban egy európai uniós projekt keretében.

Szombaton éppen a szomszédos alsó-sziléziai vajdasági székvárosba, Wroclawba utaztak kirándulásra, amikor a baleset a két vajdaság határához közel bekövetkezett. A balesetben tizenketten szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. A gyerekek egy részét két mentőhelikopter szállította kórházba. A három súlyosabb sérültet wroclawi kórházakban ápolják. A legsúlyosabb állapotban egy kislány van, aki belső sérüléseket szenvedett, rajta műtétet hajtanak végre. Egy másik súlyosabb sérült fiú alkari törést és fejsérülést szenvedett. Két könnyebb sérültet az opolei kórház szemészeti osztályán ápolnak, szilánkok kerültek a szemükbe. A többiek csak enyhébb sérüléseket szenvedtek, őket kivizsgálás és elsősegélynyújtás után kiengedték.

Egyelőre nem ismertek pontosan a szerencsétlenség körülményei. Az opolei vajdasági rendőrség szóvivője szerint a magyar autóbusz előzés közben frontálisan összeütközött egy szembejövő teherautóval, és felborult. A namyslówi rendőrség illetékese szerint viszont a busz defektet kapott, ezért tért át az úttest baloldalára, és így következett be az ütközés.

A kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta: felvették a kapcsolatot a varsói magyar nagykövetséggel, várják a tájékoztatást a gyerekek állapotáról. Ő szintén úgy tudja, hogy egy gyermek állapota súlyos. A gyerekekért és a kísérőkért buszt indítanak, és vasárnap “akit lehet” hazahoznak – fűzte hozzá Gyurkovics Balázsné. Mint mondta, jelenleg is szervezik a busz elindítását. A gyerekeket kísérő pedagógusok arról számoltak be az iskola igazgatójának, hogy minden segítséget megkapnak. Az iskolások egy csereprogram keretében tartózkodnak Lengyelországban – mondta zaklatott hangon az igazgatónő, aki hangsúlyozta, hogy nagyon várja a varsói külképviselet további információit.

Az NFM is segít a hazautaztatásban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) autóbuszt indít a Lengyelországban buszbalesetet szenvedett gyermekek és tanáraik közül hosszabb ideig kint maradó 4-5 gyerek, illetve felnőtt számára. A minisztérium azután döntött így, hogy Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár felvette a kapcsolatot a varsói magyar konzulátussal. A kórházi kezelés miatt vagy egyéb okokból vasárnap hazautazni nem tudó, várhatóan 4-5 gyereknek, illetve felnőttnek a fejlesztési tárca a tervek szerint egy, a későbbiekben kijelölendő Volán-társaság bevonásával buszt indít. A busz akár már a jövő hét elején Magyarországra szállíthatja a Lengyelországban maradókat.
A kormányzati szervek minden szükséges segítséget megadnak a balesetet szenvedett busz utasainak, hogy mielőbb biztonságban hazaérkezhessenek. A varsói magyar konzuli hivatal folyamatos kapcsolatot tart a gyermekekre felügyelő pedagógusokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik