Belföld

Eltûnt a Cozma-ügy egyik vádlottja

Körözést adott ki a rendõrség a Cozma-ügy negyedrendû vádlottja ellen, aki lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje röviden annyit közölt, a hatóság keresi a férfit, aki kedden tûnt el.

Elõzetes letartóztatása elõl szökött meg Pál Gábor, a Cozma-ügy negyedrendû vádlottja – tájékoztatta Nagy Zoltán, a Gyõri Ítélõtábla büntetõkollégiumának vezetõje szerdán az MTI-t. Elmondta: az elsõfokú ítélet kihirdetésekor – június 23-án – a Veszprém Megyei Bíróság megszüntette a 33 éves Pál Gábor elõzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben. Lakhelyeként Pál Gábor az élettársa budapesti lakását jelölte meg.

Az ítélet kihirdetésekor az ügyész a negyed- és ötödrendû (Bihari Csaba) vádlott elõzetes letartóztatásának megszüntetése ellen fellebbezett. A Gyõri Ítélõtábla azóta helyt adott az ügyészi indítványnak, és nemrég elrendelte Pál Gábor letartóztatását, és “intézkedett a végrehajtás foganatosításáról” – tájékoztatott a kollégiumvezetõ. Hozzátette: a döntést a bíróság írásban közli az illetékes rendõrkapitánysággal, amely végrehajtja a határozatban foglaltakat.

Nagy Zoltán elmondta: ilyenkor a rendõrség azonosítja az érintettet, közli vele a bíróság döntését, majd letartóztatja. A kollégiumvezetõ közölte, hogy szerda reggel a jegyzõjét érték el telefonon a fõvárosi rendõrök azzal, hogy a negyedrendû vádlott elszaladt az intézkedés elõl, így a letartóztatása egyelõre meghiúsult.

A budapesti rendõrség írásbeli jelentés szerdán kora délutánig még nem érkezett meg, bõvebben és részletesebben csak annak ismeretében tud nyilatkozni az ügyrõl – mondta Nagy Zoltán.
A rendõrség körözést adott ki a Cozma-ügy negyedrendû vádlottja ellen, aki lakhelyelhagyási tilalom alatt áll – erõsítette meg az MTI értesülését szerdán a rendõrség. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje röviden annyit közölt, hogy a hatóság keresi a férfit, aki kedden tûnt el.

A Cozma-ügyben az elsõfokú Veszprém Megyei Bíróság Pál Gábort társtettesként elkövetett testi sértés bûntettének kísérletében mondta ki bûnösnek és ötévi börtönt szabott ki rá, mellékbüntetésként pedig több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetõleg 15 millió forintnyi bûnügyi költség megfizetésére kötelezte. A Pál Gáborra kiszabott ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védõje enyhítésért fellebbezett.

Lehner Béla veszprémi ügyvéd az MTI-nek nem nyilatkozott arról, hogy védence, Pál Gábor megszegte-e a lakhelyelhagyási tilalmat, illetve arról, hogy van-e valamilyen kapcsolata vele.

A Cozma-ügyben egyébként az elsõ- és másodrendû vádlott, Raffael Sándor és Németh Gyõzõ egyaránt életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott; legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak. Sztojka Iván, harmadrendû vádlottnak 20 évet kell fegyházban letöltenie. Az ítélet az elsõ-, másod- és harmadrendû vádlottak esetében sem jogerõs, enyhítésért fellebbeztek.

A Cozma-ügyben elsõ fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság Pál Gáborral szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el júniusi ítéletében, amelyben kimondta: a vádlott bûnös társtettesként elkövetett testi sértés bûntettének kísérletében, ezért ötéves börtönbüntetést szabtak ki rá.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál elõtt. A segítségére sietõ sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik