Kultúra

A tévében: szemét, Mikszáth és éteri levegő

A két ünnep között, újév előtt szokás átgondolni az év történéseit, és átgondolni a dolgokat, így ezzel a lehetőséggel most mi is élünk a tévé adta keretek között.

Rögtön késő délután elmerengünk kicsit a fogyasztás etikáján, avagy hova is jut a világ, ha mindenki úgy akar élni, ahogy Amerika – és hogy miféle utak léteznek. 18:50-től a csomagolópapír- és egyéb csomagoláshegyek mögül nézhetjük a Spektrumon, ahogy Afrika egyik leggyorsabban fejlődő városa, Lagos nyomor-külvárosában hogy élnek (és hasznosítanak újra), milyen körülmények közt laknak az emberek – Lagos – Afrika lelke.

Friss és ropogós tévéjáték következik az m1-en 20:05-től. Egy Mikszáth Kálmán-novella alapján Hegedüs Bálint írta az Éji séták, éji alakok című, nemrég befejezett tévéjáték forgatókönyvét, melyben Fenyő Iván alakítja az író alteregóját, és melyben megidézetik a 19. század végi Budapest légköre annak minden őrületével, egzaltációjával, nyomorával, lüktetésével.

Aki ellenben továbbhaladna a környezettudatosság nyomvonalán, a Discovery Channelen kell keresgéljen 20:30-tól, ahol a tán kellemesebb tévés karrierről álmodó Mike Rowe most épp a san franciscói kínai negyed szeméthegyeit veszi célba a Piszkos munkák sorozatban – most már van mivel összevetni a lagosi élményeket.

Koncertfelvételt a legjobb olyan koncertről nézni, amelyen ott voltunk. Kedvenc csapatunk győztes góljait is bármennyiszer meg tudnánk nézni, úgyhogy evidens, hogy a sport1 21:30-tól leadja az év focisikerét, a magyar válogatott San Marino elleni diadalát. Mert nyolc (8, VIII) gólt sem ló oly gyakran – tétmeccsen – a magyar csapat.

Kevésbé siker, inkább a saját béklyóiból kitörni igyekvő (?) Guy Ritchie próbálkozás volt a Revolver, ez a rokokó bűnügyi film, amelyből megtanulhatjuk, hogy a tarantinói út csak látszatra sima és széles, valójában rögös és keskeny – 22:10-től a Duna TV-n.

Végül annyi aggodalom, megfontolás, lelkes gólöröm és fordulat után egy kis szemlélődés, csend, nyugalom. Fenyőerdők, friss levegő, hófödte csúcsok, henyeborókások (jelentsen ez bármit is) amerre a szem ellát a japán Daisetsu-San hegyen, amely a legészakibb Hokkaidó szigeten található. A természetjárók paradicsoma, aki Attenborough akar lenni, Daisetsu-Sanra kell annak menni – 23:55-től az m1-en, A nagy havas hegység Daisetsu-San.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik