Belföld

Srebrenicai mészárlót kaptak el

Bosznia kérte Alekszander Cvetkovics kiadását, a 42 éves férfi a gyanú szerint egy nyolcfős kivégzőosztag tagjaként vett részt az 1995-ös srebrenicai mészárlásban.

Az izraeli rendőrség őrizetbe vett egy volt boszniai szerb katonát, Alekszander Cvetkovicsot, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerepet játszott a srebrenicai muszlim férfiak lemészárlásában 1995-ben. Miután ez kiderült, Bosznia kérte a kiadását.

A 42 éves férfit, aki 2006-ban költözött Izraelbe zsidó feleségével és a gyerekeikkel, azzal vádolják, hogy egy nyolcfős kivégzőosztag tagjaként segített a szerbeknek agyonlőni több mint 8000 muszlim férfit és fiút.

A gyanú szerint, emellett Cvetkovics különítménye körülbelül 1000-1200 embert végzett ki egy Srebrenica közelében található tanyán. Az áldozatokat busszal szállították a helyszínre, ahol lelőtték, majd tömegsírba temették őket. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményekben illetékes hágai törvényszék már több embert elítélt a srebrenciai mészárlásban való részvétel miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik