Belföld

Elítélték Veres Jánost

Három magyar gondolt egyet és ellopott ezt-azt a Francia Idegenlégió raktárából. 35 millió forintnyi hadieszközt csempésztek Magyarországra.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Veres Jánost – aki nem azonos a korábbi pénzügyminiszterrel – és három társát, mert különböző haditechnikai eszközöket loptak el a Francia Idegenlégióból – tudta meg az fn.hu a Debreceni Ítélőtáblától.

Veres barátja Kocsi István tizedes fegyverraktárosként szolgált Légióban, amikor megtervezték az akciót. Verest elsősorban az irányzékok és az éjjellátó berendezések érdekelték, mert úgy gondolta, ezeket vadászati kapcsolatai révén könnyen tudná értékesíteni. 2008-ban egyeztek meg a lopás részleteiről, az elvitt eszközök értéke 150 ezer euró, azaz 35 millió forint.

Az eszközök megszerzését követően Kocsi értesítette Veres Jánost, hogy milyen eszközök vannak a birtokában, és hogy az gondoskodjon azok Magyarországra szállításáról.
Mivel Veres nem tudott akkor Franciaországba utazni, ezért egy ismerősét, a szintén nemzetközi fuvarozásban dolgozó Rákos Istvánt kérte meg, hogy vegye át a tárgyakat tartalmazó táskát Kocsitól és hozza azt haza.

A két férfi egy Marseille közelében lévő kamionos pihenőben találkozott, a zsák átadása után Rákos hazaindult vele; mivel Veres itthon sem tudta átvenni a zsákot, így a III. rendű vádlottat, Garan Istvánt kérte meg, hogy vegye azt át.

Rákos István végül elkapták és a nyergesvontató fülkéjében , megtalálták nála a lopott eszközöket.
Veres János, miután értesült Rákos elfogásáról, SMS-t küldött a III. rendű vádlottnak: „Szar van a palacsintában. Nem tudsz semmit, vagy ne tudj semmit.”

A Debreceni Ítélőtábla Veres Jánost és Kocsi Istvánt két év, Garan Istvánt 1 év 2 hónap, Rákos Istvánt pedig másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik