Belföld

Valamit rendben talált Budai Gyula

Budai Gyula szerint megfelelően használta fel az állami költségvetésből rendelkezésére bocsátott támogatást a Debreceni Egyetem agrárcentruma; az elszámoltatási kormánybiztos erről levélben tájékoztatta Nagy János centrumelnököt, miután az ügyben befejezte a vizsgálatot.

Budai Gyula 2010. októberében miniszterelnöki megbízottként – Papcsák Ferenc akkori elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezésére – indított adóhatósági és számvevőszéki vizsgálatot a debreceni agrárcentrum támogatásával kapcsolatban, mivel szerinte “a centrum támogatásáról szóló dokumentumok valóságtartalma megkérdőjelezhető”. Ezért kilátásba helyezte, hogy az iratok áttanulmányozása után büntetőfeljelentést is tesz sikkasztás miatt.

A vizsgálat során a kormánybiztos a támogatással kapcsolatos iratokat kért és kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárságától, s a vizsgálat lefolytatására felkérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Állami Számvevőszéket.

Budai Gyula a rendelkezésére álló dokumentumok átvizsgálása után megállapította, hogy “a vizsgálat alá vont Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma részére az állami költségvetésből rendelkezésre bocsátott támogatás a támogatási szerződés rendelkezései szerint, valamint az irányadó jogszabályoknak megfelelően került felhasználásra”.

Mindezek alapján “további kormánybiztosi intézkedések megtételét nem látom indokoltnak” – zárul Budai Gyula levele.

“A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma örömmel fogadta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos levelét, melyben tájékoztatta az agrárcentrumot, hogy lezárta vizsgálatát” – reagált Nagy János, az időközben agrár- és gazdaságtudományi centrum névre változott szervezet elnöke a vizsgálat lezárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik