Belföld

Tagadta bűnösségét a Magyar Gárda újraalapítója

Tagadta bűnösségét a jogerősen feloszlatott Magyar Gárdát Új Magyar Gárda néven gyakorlatilag újraszervező Kormány Sándor a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben.

Az ügyészség egyesülési joggal visszaélés vétségével vádolja, amelyért a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyészség felrója a vádlottnak, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2009. júliusi jogerős ítéletével feloszlatott Magyar Gárdával gyakorlatilag azonos szervezetet akart létrehozni.

A pénteki tárgyaláson ismertetett vádirat három esetet is rögzít, amikor Kormány Sándor az Új Magyar Gárda budapesti kapitányaként fellépve gyűlést, beszédeket tartott, tagtoborzást folytatott, és az őt igazoltató rendőrök adatfelvételi lapokat találtak nála, vagy éppen a XI. kerületi Bartók Béla úton vezényelte a Magyar Gárda egyenruhájában, zárt alakzatban vonuló csoportját.

A jelenleg az Országgyűlés Hivatalában hivatalsegédként dolgozó középkorú, középfokú közgazdasági szakképesítésű férfi a tárgyaláson arról beszélt, hogy az Új Magyar Gárda teljesen más, mint a feloszlatott Magyar Gárda, célja a magyar hagyományok őrzése és a magyar érdekek védelme volt.

Összejövetelein a vádlott maga is szívesen tartott magyar történelmi előadásokat például az Árpád-házi királyokról.
Ismerősök nyújtottak itt baráti segítséget egymásnak, de találkoztak például olyankor is, ha egyikük gyermekének megszületését ünnepelték – mesélte a vádlott.

Azzal kapcsolatban, hogy öltözetük hasonlított a Magyar Gárdáéra, a vádlott azt hangsúlyozta, nem volt egy és ugyanaz a ruházatuk, nem volt előírás, hogy ki, milyen külsőségekkel fejezze ki összetartozását, ezt mindenki maga dönthette el.
Kormány Sándor megjegyezte, hogy az ősi magyar viselet többnyire fekete és fehér színekből tevődik össze, ő maga mindig így öltözik, és talán erre vezethető vissza az általuk viselt ruházat színe is.

Amikor az alakzatban vonulást érintette a bíróság, a vádlott megjegyezte, hogy az óvodában is így közlekedtek.

“Volt, hogy kapitánynak szólítottak, de szólíthattak kormánynak is, hisz ez a nevem” – jegyezte meg Kormány Sándor, mikor budapesti gárdakapitányi tisztségére terelődött a szó a tárgyaláson. Majd leszögezte: az Új Magyar Gárdában nincsenek tisztségek.

A vádlott állította, hogy nem volt tagdíj, tagtoborzást nem folytatott, az egyik söröző falára kihelyezett ilyen tartalmú felhívásról pedig nem tudott, nem ismeri a szerzőjét.

A pénteki tárgyaláson meghallgatott tanúk egyike elmondta, hogy egy nemzeti rendezvényen ismerte meg Kormány Sándort, az Új Magyar Gárda pedig egy mozgalom, amelybe az interneten lehetett jelentkezni. Más tanúk viszont csak baráti összejövetelekről tudtak beszámolni, tagtoborzásról, mozgalomról nem is hallottak.

A Magyar Gárda újraszervezése miatt indított büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik májusban a PKKB-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik