Kultúra

Lesz ABBA és szirénázás is – heti koncertajánló

Még csak éledeznek a koncerthelyszínek, de a héten már hallhatunk szirénákból csiholt éteri zenét és láthatunk monumentális ABBA-show-t is.

DECKNOLOGY: APPLEBLIM (UK), BLUE DAISY (UK)
A38 Hajó, január 13. 22h

Indul az év, tárja a kapuit az A38 is. Az első bulin a táncos lábúaké a fedélzet, az állóhajó jelképes kormánya pedig két brit kezében lesz: Appleblim a bristoli dubstep-szcéna egyik meghatározó figurája, Blue Daisy-t pedig stílusmeghatározások helyett csak a brit Flying Lotusként szokás emlegetni, ami azért nem kis szó. Hazai részről BA10 és Cadik csatlakozik, a vizuálért a Kiégő Izzók felel.

Belépő: elővételben 1000, a fellépés napján 1500 Ft
Appleblim a MySpace-en
Blue Daisy a MySpace-en

E-FORCE (CAN/F)
Zalaegerszeg, Grabowsky, január 13. 19h
Budapest, Tündérgyár, január 14. 19h

A nagy hatású kanadai space metal zenekar, a Voivod 2005-ben elhunyt gitárosa, Denis „Piggy” D’Amour előtt csapata már két nagylemezzel és több koncerttel, köztük egy budapesti bulival is tisztelgett. Most régi zenésztársa, a Voivodban 1994 és 2001 között basszusgitározó és éneklő Eric Forrest is főt hajt saját bandája, az E-Force élén: aktuális turnéján önálló szerzeményei mellett a vele készült Voivod-lemezek számait is műsorra tűzi, és ezzel a rendhagyó programmal Zalaegerszegen, valamint Budapesten is fellép.

Belépő: Zalaegerszegen 1500, Budapesten 1800 Ft
E-Force a MySpace-en

JAZZ SHOWCASE
Művészetek Palotája, január 14-16. 17/20h

Ha január, akkor ifjú jazztehetségek seregszemléje a Művészetek Palotájában, három napon át, késő délutántól kora estig, sztárvendégekkel. A Jazz Showcase már számos neves hazai jazzelőadó pályájának adott komoly lökést, úgyhogy nagyon nem kell bizonygatni, hogy érdemes látogatni a délutáni tehetségbörzét – az esti vendégelőadók neve pedig önmagáért beszél: pénteken a Gadó Gábor French Quartet lép fel David Liebman társaságában, szombaton a Balogh Roland Finucci Bros Quartet Matthew Garrisonnal és Babos Gyulával, míg vasárnap Gonda János zenél.

Belépő: délutánonként 600 Ft, esténként 1200-2600 Ft

ÉVELEJE FESZTIVÁL: ROY & ÁDÁM TRIÓ, STEREOMILK
A38 Hajó, janár 14. 19h

Mindenki könnyed és vidám évkezdetet szeretne magának – az A38 pedig pénteken néhány popzenekar felléptetésével hozzá is járul, hogy ez összejöjjön. A Roy & Ádám Trió meglepetésekkel tűzdelt lemezelőzetes bulit tart, a Junkiesból ismert Szekeres András britpop-bandája, a Stereomilk “csak úgy” zenél, előzenekarként pedig a Napfénypresszó, a Timur Lenk és a Purga is megzörgeti a hangszereket. Jó estét, napsütés!

Belépő: elővételben 1200, a koncert napján 1500 Ft
Roy & Ádám Trió a MySpace-en
Stereomilk a MySpace-en

RAY LEE: SZIRÉN(A)
Trafó, január 14-16. 17/19/21h

Koncertnek csak nagy jóindulattal nevezhető, viszont egyértelműen érdekes Ray Lee többszörösen díjnyertes, világhírű kinetikus hanginstallációja, amely most három napig és hat előadás erejéig a Trafóban vendégeskedik. A produkcióban 30, szirénákkal felszerelt fémszobor forgását irányítja két előadó, és bármilyen meglepő, de az eredmény nem fülsértő, háborúkat idéző zaj, hanem valamiféle, leginkább éterinek nevezhető zene.

Belépő: 1500 (diákoknak 1000) Ft

ABBA – THE SHOW
Papp László Budapest Sportaréna, január 16. 20 h

A világ az ABBA-t akarja, az ABBA viszont nem akarja a világot (vagy önmagát). A világ pedig manapság úgy működik, hogy ilyenkor csinál egy másik ABBA-t az igazi helyett, úgyhogy létrejött az ABBA – The Show című utazó musical, amely zenés darab formájában idézi fel a svéd popcsapat történetét és legnagyobb slágereit. A produkció már bejáratott név nálunk is, úgyhogy a siker garantált.

Belépő: 4900-15 000 Ft

NEGATIVE (FIN)
Diesel, január 16. 19h

Finnország egyáltalán nem tűnik glamrock-kompatibilis területnek, mégis sikerült már a hetvenes évek végén kitermelnie egy híres csapatot a műfaj számára a Hanoi Rocks képében, és követők azóta is akadnak. Szegről végről idesorolható a Lordi és a gót zenével cicázó The 69 Eyes is, a legjobb példa azonban egyértelműen az 1997-ben alakult Negative, amely a hazai közönség előtt már egyáltalán nem ismeretlen, és azt sem hagyja, hogy elfelejtsük, mert ismét eljön hozzánk. A buli apropója a tavalyi Neon című nagylemez.

Belépő: elővételben 3900, a koncert napján 4500 Ft
Negative a MySpace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik