Belföld

Tiszavasvári már elindult az uzsorások ellen

Nem bízik az uzsorások önfeljelentésében Tiszavasvári polgármestere. A szabolcsi településen április óta üldözik a kölcsönökkel kisemmizõket. Villáminterjú.

Több megoldást is javasol a közigazgatási és igazságügyi tárca az uzsora-bûncselekmények ellen. Tervezik az ügyész keresetindítási jogának egyértelmûsítését, ami azt jelenti, hogy a törvény konkrétan kimondaná: uzsoragyanús ügyekben az ügyész keresetet indíthat.

A bûncselekmény megállapításának alapjából kikerülne az „üzletszerû” kitétel, mert gyakran már egyetlen kölcsönnel semmizik ki az adóst. Másrészt, ha a bûnszövetségben uzsorázó önként feljelenti társait, akkor esetében akár mellõzni is lehetne a kiszabandó büntetést.

Az fn.hu Tiszavasvári jobbikos polgármesterét, Fülöp Eriket kérdezte a kormányzati tervekrõl és az uzsorások elleni lokális megoldásokról.

Az Országvédelmi Terv részeként Orbán Viktor harcot hirdetett az uzsorások ellen, elégedett?

Majd meglátjuk, hogy kit igazolnak az eredmények.

A közigazgatási tárca elképzeléseibõl úgy tûnik, nem beszélnek a levegõbe…

Mi, itt Tiszavasváriban, áprilisban jelentettünk be a rendõrségnél és az adóhatóságnál 17 személyt, akik ellen elindult a vagyonosodási vizsgálat és a nyomozás. De a vizsgálatok lassan zajlanak, igaz a közelmúltban kapitányváltás volt a vasvári rendõrségnél, de az új kapitány is elkötelezett az uzsora ellen.

Vagyis még nincs eredmény?

Az eredményekrõl majd a rendõrség tájékoztatja a közvéleményt, én annyit tudok, hogy sok-sok házkutatás után több embert õrizetbe is vettek, néhányan pedig már elõzetes letartóztatásban vannak. Tudomásom szerint Ózdon is elkezdték felgöngyölíteni az uzsorázást, ott már 15-20 ember került elõzetesbe.

Mit szól ahhoz a minisztériumi elképzeléshez, hogy elengedhetik a büntetését annak az uzsorásnak, aki feljelenti a társait?

Nem hinném, hogy tömegek lesznek, akik feladják a társaikat. Az uzsorások sokszor azonos családból kerülnek ki, zárt közösséget alkotnak, nem jelentik fel egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik