Élet-Stílus

Túl sok a víz a Balatonban

A Balaton magas, 106 centiméteres vízszintje miatt csütörtökön délben ismét elkezdték a vízeresztést – tudatta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A tó vízszintjének csökkentését a környezetvédelmi és vízügyi miniszter utasítására rendelték el, mivel az előrejelzések szerint a Balaton vízszintje decemberben a 110 centimétert is elérte volna. A vízeresztésre azért van szükség, hogy még a fagyok beállta előtt elérjük a biztonságos 100 centiméteres vízszintet – indokolta az öt év után az idén először, ezúttal harmadjára elrendelt intézkedést Csonki István igazgató.

Közölte: a déli parti települések és partvédművek 100 centiméternél fagy esetén is védettek, de ez az optimális vízszint a nádaratáshoz is.

Először a Balaton-kilitinél lévő zsilip megnyitásával a Sió-csatorna siófoki belterületi szakaszáról engedik le a vizet, ami előreláthatóan 12 órát vesz igénybe. Ezt követően pénteken reggel nyolc órakor megnyitják siófoki zsilipet is. A tóból percenként 10-25 köbméternyi vizet eresztenek le, s ezzel – ha nincs utánpótlás – három nap alatt egy centiméterrel csökken a Balaton vízszintje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik