Belföld

A kamatlábaktól a babák kötvényéig

Megugrottak a Start-számlák.

Tavaly már majdnem minden második újszülöttnek nyitottak Start-számlát – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A növekedés aligha független attól, hogy a kamatok emelkedése a majdani pályakezdést is nagyban segítheti – írja Az én pénzem.hu.

A 2006. után született magyar gyerekek a törvény szerint jogosultak életkezdési támogatásra. A babakötvény néven ismertté vált juttatás induló összege a csecsemőknél most 42 500 forint. A pénzre a kincstár az ötéves állampapír hozamával azonos mértékű kamatot ír jóvá évente. A babakötvény hozama januárban 7,48 százalék, februárban 8,38 százalék lesz.

Start-számla nyitható a kincstárnál is, amely nem számít fel semmilyen költséget, de ez a szolgáltatók többségénél is így van. A bankok között több is akad, ahol most is nagyon jól fialnak a Start-számlák, de tavaly október óta nagyot változott a kamatkörnyezet, amit nem mindenhol követtek.

A többségnél a jegybanki alapkamathoz kötik, mennyit is adnak a csemetéjük jövőjéhez gyűjtő szülőknek. A Start hozama erősen szóródik – 4,5 százaléktól 10 százalékig. A Start-számlák kedveltségében alapvető változást hozott az előző év. Míg ugyanis 2010-ben csupán az újszülöttek alig több mint 27 százalékának nyitottak ilyen számlák a szülők, tavaly már majdnem minden második babánál megtették ezt.

Kizárólag 2011-nek köszönhetően az életkezdési támogatás bevezetése óta születetteknek már közel harmada (ez körülbelül 330 ezer babát jelent) rendelkezik Start-számlával. Csak tavaly mintegy kétmilliárd forintot helyeztek pluszban el ezekre. Fejlődésre még mindig lenne tér, hiszen míg a kincstár ez idő alatt 60 milliárdot, a szülők 15 milliárdot fizettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik