Belföld

Az állam ellensége a Rammstein Fehéroroszországban

Az állam ellenségévé nyilvánították Fehéroroszországban a Rammstein német rock együttest.

A hard rockot, a metált és az elektronikus zenét ötvöző zenészek „ártalmasak az állam rendjére” – derült ki az Aljakszandr Lukasenka elnök támogatását bíró társadalmi tanács hétfői állásfoglalásából, amelyet az együttes március 7-re, Minszkbe tervezett fellépése előtt tettek közzé.

„A Rammstein számai az erőszak, a mazochizmus, a homoszexualitás és más perverzitások hirdetői, amelyek szembe mennek a fehérorosz érdekekkel” – áll a közleményben, amely szerint a koncert engedélyezése hiba.

Az erkölcsbizottság elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a tervezett koncertre már árulják is a Minszk Arénába szóló jegyeket. „Ha az együttes fel akar lépni, előtte jóvá kell hagyatniuk a programot, hogy megakadályozzuk a szélsőségességet” – fogalmazott a testület vezetője, aki szerint nem lenne szabad bemocskolni a koncerthelyszín „méltóságát”.

A 2009-ben alapított bizottságot sok bírálat éri, amiért korlátozza a gondolatszabadságot. Emberjogi szakértők szerint Fehéroroszországban a közeli jövőben ezen a téren nem is várható javulás, mert egy év múlva ismét elnökválasztást rendeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik