Belföld

Orgonasípot törtek és raboltak egy templomban

Felforgattak és kiraboltak egy templomot Ózdon és ezzel több százezer forintos kárt okoztak ismeretlenek. Ráadásul az orgona két sípját is letörték. A helyi plébános ezért gyűjtést szervez a helyreállítására.

Felforgattak és megrongáltak egy római katolikus templomot Ózdon és több kegytárgyat is elloptak a hétvégén.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az ügy kapcsán elmondta, hogy az elkövetők lefeszítették az egyik templomablakra szerelt rácsot, majd betörték az üveget és az éjszaka leple alatt szétdobálták a templomban található tárgyakat.

A sekrestyében is kutattak, illetve az oltárnál a fiókok tartalmát a földre szórták, a szekrények ajtaját letördelték, szobrokat borogattak fel és a templomi orgona két sípját is eltörték. Egy rézből készült feszületet, hat sárgaréz gyertyatartót, hat, a szertartásokon használt kelyhet pedig elvittek. Mindezek közel 150 ezer forintot érnek és a rongálás során 600 ezer forintos kárt okoztak.

Szűcs Zoltán római katolikus plébános is reagált az esetre: „Másfél év alatt ez már a harmadik betörés a templomban, ahol már nincs minden vasárnap mise” – mondta. A történtek után gyűjtést szervez, hogy a megrongált orgonát mielőbb át tudja szereltetni a szomszédos hódoscsépányi templomba, ahol biztonságban lenne a hangszer.

“Ebben a templomban jelenleg nincs orgona, és itt minden vasárnap van szentmise. Addig kell az orgonát átvinni, amíg a betörők az egész hangszer sípjait ki nem törik, és el nem viszik értékesíteni” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik