Belföld

Timosenko nem marad kormányfő

Viktor Janukovics, az ukrajnai elnökválasztás győztese nem lát esélyt arra, hogy beiktatását követően Julija Timosenko jelenlegi kormányfő megőrizze tisztségét.

Véleményét vasárnap egy tévéműsorban fejtette ki. Az ellenzéki Régiók Pártjának vezére kijelentette: meggyőződése, hogy Timosenko ötéves munkája a hatalomban nem volt hatékony, ezért nem maradt esélye megőrizni a posztot.

Hozzátette, hogy már van jelöltje a miniszterelnöki tisztségre, de ezt a személyt csak beiktatását követően nevezi meg.

Az ukrán parlamenten belüli munkáról kifejtette, az nagyban függ attól, miképpen alakul a tárgyalások folyamata. Szerinte már a jövő héten megkezdődnek az egyeztetések. Hangoztatta, ha a megbeszélések azt mutatják, hogy sikerül a törvényhozásban támogatást szerezni programjához, akkor működik majd a parlament. Amennyiben ez nem sikerül, akkor előrehozott választások lesznek – tette hozzá Janukovics.

Elutasította az ukrajnai elnökválasztáson vesztes Julija Timosenko kormányfő panaszát vasárnap a központi választási bizottság. A miniszterelnök szombaton egy tévébeszédben közölte, hogy a szavazáson csaltak, és megóvja a bíróságon az eredményt. Timosenko szerint az ukrajnai választást meghamisították, és Ukrajna egészét tekintve a lehetséges csalások meghaladják az egymillió szavazatot. Azt is mondta: „Janukovics nem az elnökünk. Bármi történjék is a jövőben, soha nem lesz Ukrajna legitim módon megválasztott államfője”.

A választási bizottság vasárnapi döntése újabb csapás Timosenko törekvésére, hogy kétségbe vonja a február 7-i elnökválasztás második fordulójában született eredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik