Belföld

Érezhető a klímaváltozás az USA-ban

Az Egyesült Államoknak feltehetően mind az 50 szövetségi államában, még Hawaiin is vannak olyan részek, amelyeket a hét végén hó borított.

Az utóbbi napokban Florida északi térségeit is befedte a fehér csapadék, és nagy meglepetésre havazott a georgiai Atlantában és az alabamai Mobile-ban, sőt a texasi Dallasban is. Alabamában 12 éve nem volt hó, Dallas térségében 30 centiméternél több hó hullott, negyedmillióan maradtak áram és fűtés nélkül a leszakított elektromos vezetékek miatt.

Az USA országos meteorológiai szolgálata egyelőre nem tudta megmondani: valaha is előfordult-e már, hogy egyszerre mind az 50 állam havas volt.

Szakemberek szerint ez minden idők egyik legkülönlegesebb tele, mert a közép-atlanti térségben, az Atlanti-óceán partvidékén – egyebek között Washingtonban és Baltimore-ban – történelmi hórekordok dőltek meg, évtizedek óta nem fordultak elő olyan súlyos hóviharok, mint idén. Olyan déli államokban is megjelent a hó, ahol az a legritkább időjárási jelenségek közé tartozik.

Az Egyesült Államokban az óriási havazások felhevítették a globális felmelegedésről szóló vitát. Egyes konzervatív portálok azt sugallták, hogy a tél térhódítása, az egyes államokban leesett irdatlan hótömeg arra bizonyíték, hogy a klímaváltozási elméletek hamisak.

A Time magazin azonban rámutatott: a szokatlanul erős havazás éppen a felmelegedés, a légkör megnövekedett páratartalmának következménye. Az óceánokból több nedvesség párolog el, és a melegebb légkör több csapadékot tárol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik