Szórakozás

Új kísérletbe kezdenek a dumaszínházasok

Kiss Ádám (Kiss Ádám)
Kiss Ádám (Kiss Ádám)

Profi slammerek és humoristák - Kiss Ádám, Tóth Edu és Szobácsi Gergő - verselnek versenyt a Duma-slamen.

De mi is az a slam?  Nehéz pontosan megfogalmazni, talán valahol a vers és a rap közé sorolandó műfaj. Formáját tekintve ugyanis – ugyanúgy, mint a versek többségét –, a slam poetrys műveket is a rímek jellemzik, témáját és nyelvhasználatát illetően viszont közelebb áll a rapszövegek szabad világához. A műfaj is a tengerentúlról ered, és hazánkban csupán az utóbbi években lett népszerű. A Dumaszínházasok is hamar beleszerettek ebbe a különös műfajba, olyannyira, hogy megszervezik a saját Duma-slamjüket.

A slam-ben jártas fellépők – mint például Süveg „Saiid” Márk /Akkezdet Phiai/, Mavrák „Hugee” Kata, Gábor „Indiana” Tamás, Németh „Zeek” Péter, Pion István – mellett Kiss Ádám, Tóth Edu és Szobácsi Gergő mutatják meg, hogy hogyan forgatják ők a szavakat, humorral vegyítve. A szabályok itt is ugyanazok, mint bármilyen más slam poetryn, vagyis adott témáról kell slamelni, adott idő alatt, természetesen rímelve, a közönségből kiválasztott zsűri pedig kíméletlenül pontoz.

Az egyik slamelő dumás, Tóth Edu (Fotó: Redlemon)

“Azért ez teljesen más, mint az önálló estem vagy egy showderes fellépés, de éppen ez a jó is benne, mert itt elférnek olyan témák vagy olyan szövegek, amiket mondjuk a stand up közönség nem biztos, hogy szeretne. A haverok szerint jók lettek az ötletek, de majd elválik a közönség előtt” – vélekedik Kiss Ádám.

A Duma-slamen négy feladatuk lesz a fellépőknek, egyrészt a „kamuról”, mint témáról kell rímeket faragniuk, aztán egy fotó köré kell sztorit keríteniük. Lesz három szabad percük, amikor mindenki arról slamel, amiről szeretne, és a negyedik feladat talán a legnehezebb, amikor is kalapból kihúzott szavakkal kell operálniuk.

“Én ettől tartok a legjobban, mert az még oké, hogy valahogy beleszövöm az adott szót a mondandómba, de hogy mindez még rímeljen is?! Na, ez aztán tényleg nem lesz egyszerű! Kíváncsi vagyok, mert bár ugyan láttam már slam poetryt, de azért szűz vagyok még a műfajban” –tette hozzá  Kiss Ádám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik