Belföld

Egymást támadják a szlovákiai magyar szervezetek

Egymást támadja és bírálja a Magyar Koalíció Pártja (MKP), valamint a magát a magyar-szlovák együttélés pártjaként meghatározó Híd elnöke azokban az interjúkban, amelyeket a SITA hírügynökség hozott nyilvánosságra szombaton.

Csáky Pál szerint a Híd a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) trójai falova, amely eddig csak egy dolgot vitt véghez, mégpedig azt, hogy meggyengítette az ellenzéket.

„A mi pártunk elveken alapszik… Nincs mit titkolnunk a választók előtt. Mi nem csaltuk meg őket, mint mások. Valakik 2006-ban valamit ígértek. Akkor nem volt szó arról, hogy pártot szerveznek ellenünk” – fejtette ki Csáky a Híddal kapcsolatbaN. A politikus hozzátette, hogy az MKP-nek ugyanakkor kifogásai vannak a Robert Fico vezette Smer és a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) politikája ellen. Emellett „kénytelen kifogásait tolmácsolni” a Mikulás Dzurinda vezette ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióban (SDKÚ) uralkodó „bizonyos állapotok” miatt is.

Bugár Béla szerint Csákynak a mások elleni támadások helyett elég lenne a tükörbe néznie, hogy megtudja, ki a felelős az MKP mai helyzetéért.

„Megértem Csákyt. Ideges. Amikor 2007-ben átadtam neki a pártot (MKP), annak húsz (parlamenti) képviselője, a felmérésekben több mint 10 százalékos támogatottsága, s a számláján 40 millió koronája volt. Most hitelt akar felvenni a választásokra, és támogatottsága öt százalék körüli. Mindezért mindenkit hibáztat, a volt tagokat, csak saját magát nem. A mások elleni támadások helyett elég lenne a tükörbe néznie, hogy megtudja, ki a felelős mindezért” – válaszolt Bugár.

Bugár szerint Csáky megpróbálja megosztani a magyarokat aszerint, hogy melyik pártnak a hívei. „Az nem lehet, hogy az MKP-val szimpatizáló magyar jó magyar, míg a Híddal szimpatizáló rossz magyar. A polgároknak nincs szükségük megosztó politikára. A magyaroknak nincs szükségük arra, hogy megosszák őket aszerint, melyik pártot választják” – fejtette ki Bugár, aki több társával együtt tavaly lépett ki az MKP-ból, és Híd néven új pártot alapított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik