Belföld

Klinikát nyitottak és ételt osztanak a magyarok Haitin

Megnyitott egy klinikát, meglátogatott két árvaházat, valamint segélyszállítmányt adott át a földrengés sújtotta Haitiban a napokban a Magyar Református Szeretetszolgálat segélycsoportja, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének munkatársai pedig a szomszédos Dominikai Köztársaságba vitt sérülteken segítenek napi ételosztással.

Gilicze Réka, a Magyar Református Szeretetszolgálat kapcsolattartója az MTI-nek elmondta, hogy a klinikát a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben nyitotta meg a hatfős csoport, amelyben négy orvos kapott helyet.

A segélycsoport felkeresett a főváros mellett két árvaházat, ahol átadta a Magyarországról odaszállított, mintegy 30 millió forint értékű, babatápszerekből és gyógyszerekből álló humanitárius segélyszállítmány egy részét. A többi gyógyszerrel az orvoscsoport gyógyít.

Tornóczky Gusztáv, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs referense elmondta, három munkatársuk a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságba érkezése után csatlakozott egy helyben létrejött nemzetközi segélycsapathoz, amely ételosztással segít a földrengés oda szállított sérültjein.

Eddig naponta 150 főnek osztottak rendszeresen ebédet, akik között sok az olyan sérült, akinek amputálták valamely végtagját. A segélycsapat a Food for Life Global nemzetközi vegetáriánus ételosztó szolgálattól kapott pénzadományból helyben vásárolja meg az ételek elkészítéséhez az alapanyagokat. A napokban Haitiban is elkezdik majd a rendszeres napi ételosztást.

Révész Szilvia, a magyar baptista mentőcsapat kapcsolattartója az MTI-nek elmondta, hogy várhatóan jövő kedden utaznak vissza munkatársaik Haitiba, ahol egy árvaház felépítésének előkészületeit tervezik elvégezni. Valószínűleg segélyszállítmányt is visznek magukkal.

Korábbi híradás szerint a debreceni különleges mentőcsoport múlt vasárnap érkezett haza Haitiból, ahol 650-700 beteget látott el egy hét alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik