Belföld

Nyereményjáték

Válaszoljon helyesen kérdéseinkre és nyerje meg az 5 db Csányi Vilmos, Az emberi viselkedés könyv egyikét.

Csányi Vilmos: Az emberi viselkedés

„Megkíséreltem legyűrni a szakmai zsargont, és egy esszéláncolattal lefedni mindazt, amit én az emberi természet biológiai tényezőiről fontosnak tartok. Mellőzöm a szakmai hivatkozásokat, a részletekbe menő magyarázatokat. Fontosnak tartottam viszont néhány, az emberi természeten túlmutató kérdést, mint például a tudományos megközelítések módozatait, az evolúciót, a genetikai meghatározottság problémáját is röviden érinteni, mert ezek feltétlenül szükségesek az emberi természet megértéséhez. Én így látom az embert, magunkat, magamat. Nézeteim szubjektívek, de egy hosszú tudományos pályafutás felismerései, vívódásai és elmélkedései alapozták meg.”

Csányi Vilmos

Részlet a könyvből:

„Az emberszabású majmok az ember legközelebbi rokonai, anatómiai, élettani, biokémiai, genetikai és viselkedésbeli hasonlóságok alapján. Sok ember gondolja azt, hogy az ember az élőlények osztályozása során nem is kerülhet az állatokkal egy osztályba, mert az egész élővilágtól elkülönül. Sajnos a modern tudomány ezt a nézetét semmivel sem tudja alátámasztani. Az élővilág egységes, és az ember is az állatok birodalmának tagja, az emberszabású majmok pedig a legközelebbi rokonaink.
Az ember legtávolabbi emberszabású majom rokona a leszármazás alapján a gibbon és a sziamang. Ezek a fajok kis méretűek, folyamatosan a fák ágai között mozognak és táplálékukat egy aránylag könnyen védhető területen találják meg. Ezért rájuk a családi csoport a jellemző, amelyet a monogám pár és fiatal kölykeik alkotnak.
Az orángután Szumátra és Borneó őserdeiben él. Főként gyümölcsökből álló tápláléka nagy területen elszórva található. Folyamatos, aktív keresés szükséges a táplálkozásához. Nagy termete és ereje miatt ragadozóktól kevéssé kell félnie, ez az egyetlen magányosan élő emberszabású faj.
A gorilla a legnagyobb termetű emberszabású, hatalmas ereje miatt a ragadozók ritkán veszélyeztetik. A nagy termet viszont nagy táplálékigénnyel jár, amit főként levelekkel, hajtásokkal elégít ki, és ezek relatíve alacsonytápereje miatt szinte állandóan ennie kell.
A csimpánz az ember legközelebbi rokona. Rokon hímek csoportja véd egy nagy területet, amelyen a nem rokon nőstények kölykeikkel együtt vándorolva szerzik táplálékukat.”


Nyereményjáték időtartama: 2010. február 25-től március 9-ig
Sorsolás: 2010. március 10.

Nyertesek:
Láncos Ágnes, Budapest
Kovács Lászlóné, Hajdúböszörmény
Szabó Józsefné, Győr
Juhász Judit, Miskolc
Varga Zoltán, Tárnok


Tovább a polc.hu könyváruház akcióira:




Nyereményjáték 1


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik