Belföld

Jancsó Miklós Mundruczó filmjéről

Nem ez az első zseniális Mundruczó-film, de ez nagyon tetszett. Színészként is nagyon jó vele dolgozni, és ráadásul saját filmjében is nagyon jól játszik - mondta szombaton Jancsó Miklós filmrendező Cannes-ban, aki a magyar versenyfilm sajtótájékoztatójának vendégeként méltatta fiatal kollegáját.

Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmjét a 63. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjának utolsó alkotásaként mutatják be szombaton este. A film egyik különlegessége, hogy főszerepét, a filmbeli rendezőt, az eredetileg színészként indult Mundruczó Kornél maga alakítja.

A díszbemutatót megelőzően a filmrendező egész nap interjúkat ad külföldi televízióknak és a nemzetközi sajtó képviselőinek, valamint a versenyfilmek esetében ilyenkor szokásos fotózásokon vesz részt.

A Fesztiválpalotában tartott nemzetközi sajtótájékoztatóra Mundruczót elkísérte Jancsó Miklós is, aki legkisebb fia révén személyesen is érintett a filmben: Jancsó Dávid a film vágója.

Mundruczó Kornél a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „Miki bácsi” az ő személyes kérésére foglal helyet mellette Cannes-ban, mert az idősebb pályatárs által képviselt hagyomány folytatójának érzi magát. Újságírói kérdésre Mundruczó elmondta: még nem igazán tudni, hogy merre tart a mai magyar fiatal filmes generáció, de az már tény, hogy a „bokorból előugrott egy új nemzedék”.

„Mi vagyunk az a zéró generáció, aki már nem a vasfüggöny mögötti generáció, aki már nem a kommunista időkben keresi a referenciáit, de mégis fontosnak tartja a magyar filmes hagyományt. Nagyon jó érzés ehhez a filmes nemzethez tartozni” – tette hozzá.

Jancsó Miklós arról beszélt, hogy Mundruczó azon kevesek közé tartozik, aki más, mint a többi mai fiatal. Ez pedig véleménye szerint nagyon nehéz a mai világban, mert a jó és a rossz meghatározása nagyon bonyolulttá vált azokhoz az időkhöz képest, amikor az ő generációja indult. Akkoriban ugyanis megfogalmazása szerint nyilvánvaló hogy, hogy ki az elnyomó és ki az elnyomott.

Emellett azt is fontosnak tartja Jancsó, hogy Mundruczó tudatos rendező. Meggyőződése szerint manapság a filmkészítés már nem számít különlegességnek, de az igen, ha valaki gondolkodni is tud hozzá. „Kornél gondolkodik, tudatosan dönt, pontosan tudja analizálni, hogy miről van szó, és ehhez különös stílusban fogalmaz, és különös módszerrel csinál filmet” – hangsúlyozta a 88 éves rendező.

Mundruczó filmje mellett szombaton mutatják be az orosz versenyfilmet is, Nyikita Mihalkov Oscar-díjas alkotásának, a Csalóka napfénynek a második részét. A 19 művet felvonultató hivatalos versenyprogram díjkiosztására vasárnap este kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik