Belföld

Jövőre már lehet euró Észtországban

Az Európai Bizottság szerdán várhatóan javasolja, hogy Észtország a jövő évtől csatlakozzon az euróövezethez.

Szokásos heti ülésén a bizottság konvergenciajelentést fogad el az euróövezeten kívüli tagállamok felzárkózásának állásáról, és keddi brüsszeli sajtóértesülések szerint ennek keretében javasolja majd az észt csatlakozást.

A még elfogadás előtt álló jelentés szerint a balti állam teljesíti a szükséges gazdasági feltételeket. Az úgynevezett maastrichti kritériumok között szerepel az államháztartási adósság és deficit alacsony szintje, a visszafogott infláció és a kellően mérsékelt kamatlábak.

A legfrissebb brüsszeli előrejelzés szerint az észt deficit az idén nem lesz nagyobb a bruttó össztermék 2,4 százalékánál, az adósság pedig uniós szinten is rekord alacsony, mindössze 10 százalék körüli. Bár néhány éve az átlagos áremelkedés még magas volt Észtországban, idén már két százaléknál alacsonyabbra várható.

A bizottsági ajánlást az Európai Unió összes tagállamának jóvá kell hagynia, hogy megvalósuljon.

Észtország azt reméli, hogy csatlakozása júliusra eldől, és időben fel tud készülni a közös pénz január elsejei bevezetéséhez.

A témáról várhatóan véleményt nyilvánítanak az EU-tagországok állam- és kormányfői is június 17-i brüsszeli találkozójukon.

Brüsszeli források szerint a zóna bővítése azt is jelképezné, hogy a közelmúlt eseményei ellenére az euróövezet vonzó maradt azon országok számára, amelyek még nincsenek benne.

Az Európai Bizottság kétévente készít konvergenciajelentést, amely a balti államok mellett Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára, Romániára és Svédországra terjed ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik