Belföld

Megint nehézkes repülni Európában

Az izlandi vulkánkitörés okozta hamufelhő terjedése vasárnap újabb korlátozásokhoz vezetett a németországi repülőtereken is.

A langeni repülésbiztonsági hivatal kora délután elrendelte a müncheni és a stuttgarti repülőtér teljes zárlatát.

A bejelentés szerint a vulkáni hamufelhőt Németország déli részében már délelőttől nagyobb koncentrációban észlelték.

A repülésbiztonsági hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a zárlat meddig lesz érvényben.

Közben részben lezárták vasárnap Horvátország légterét is, illetve 14 órakor bezárt a spliti és a zadari repülőtér az újabb izlandi vulkáni hamufelhők miatt.

A zágrábi, a pulai, a dubrovniki és az eszéki légikikötő azonban egyelőre nyitva van. A spanyol légiforgalmi hatóság bejelentette, hogy 16 órakor megnyílik három repülőtér az ország északnyugati részén. A Santiago de Compostela-i, a vigói és a La Coruna-i. A salamanque-i azonban zárva marad.

Ausztria egy része felett is újabb átmeneti korlátozások lépnek életbe a légi közlekedésben. Előreláthatóan hétfő nulla órától hajnali öt óráig szünetel a forgalom a Bécs melletti schwechati repülőtéren. A korlátozás a schwechati mellett érinti az innsbrucki, a salzburgi valamint a linzi repülőteret is.

Április közepén az izlandi vulkán kitörése, illetve a hamufelhő terjedése miatt csaknem egy hétre teljesen megbénult a légi közlekedés Németországban. Az ország valamennyi nemzetközi, illetve belföldi repülőterét lezárták, és átmenetileg csak az alacsony magasságban történő, különleges engedélyhez kötött repüléseket engedélyezték.

A zárlat miatt akkor több tízezer német turista rekedt külföldön, és a gazdasági veszteségek a még mindig nem hivatalos mérleg szerint több milliárd eurót tettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik