Szórakozás

Új magyar rekord: 2 millió km, biciklin, fél kézzel

Nyolcvan év, 2 millió letekert kilométer, mindezt, fél kézzel. Novák Ferenc debreceni nyugdíjas ezzel a teljesítménnyel a világon egyedülállónak számít.

Novák Ferenc 13 éves korában veszítette el jobb karját, egy vonatbaleset következtében. Az elszánt postás tragédia ellenére sem mondott le kerékpárversenyzői álmairól, 200 versenyt nyert. Idén nyolcvan évesen immár tizedik alkalommal teljesítette a 200 kilométeres Békéscsaba-Arad-Békéscsaba nemzetközi szupermaratont, mégpedig a kitüntető 1-es rajtszámmal. Az októberben rendezett Bécs-Sopron-Budapest szupermaratont sem hagyta ki. A 382 kilométeres versenyt tizenharmadik alkalommal tekerte végig.

Feri bácsi idén már hatvanötödik éve kerékpározik, és fiatalokat megszégyenítő alázattal, valamint kitartással rója a kilométereket. “Az első szerelmem a kerékpár, és hiába 65 éve taposom a kilométereket nem tudom megunni. Az egész világot bejártam: Amerikában majdnem 10 000 kilométert tekertem 120 nap alatt. Volt, hogy felpattantam a nyeregbe, és egy hét alatt leértem a román tengerpartra. De sokáig sorolhatnám, hiszen 52 országba tekertem el. A Békéscsaba-Arad-Békéscsaba maratont még 85 évesen is le szeretném tekerni, hiszen ez a sport adott egész életemben erőt, hogy még fél karral is ilyen sokra vigyem. Tizenkét évvel ezelőtt mikor bekerültem a rekordok könyvébe akkor jártam 1,5 millió kilométernél. Most nem is tudom, mennyinél tarthatok, de évente 25 000-30 000 kilométert tekerek. Nem sok választ már el a 2 milliomodik kilométertől” – mondja büszkén.


A legyőzhetetlen Feri bácsi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik