Belföld

Nem volt engedélye a felrobbant tűzijátékgyárnak

Nem volt működési engedélye annak az északkelet-kínai tűzijátékgyárnak, amely tegnap robbant fel legkevesebb húsz ember halálát okozva - közölte kedden az állami munkabiztonsági felügyelet.

Mint kiderült, a helyi hatóságok júniusban bevonták a gyár engedélyét és felszólították a munkabiztonsági előírások javítására. Az elsődleges vizsgálatok azt is megállapították, hogy az üzemben illegális gyártás folyt.

A Jicsunban történt balesetnek eddig húsz halottja van, négy embert még nem találnak és 153 a sérültek száma. A gyár 51 dolgozójából tízen veszették életüket, további nyolc ember a szomszédos faüzemben halt meg, amelyet közvetlenül ért a robbanás, és amelyre átterjedt a tűz. Az áldozatok között van két járókelő is.

Szemtanúk elmondása szerint a detonáció következtében egy kilométeres távolságban betörtek az ablakok és százméteres körzetben megsérültek a vaskerítések. A környéken több épület megrongálódott. Az ott lakók elmondták, hogy a földrengésszerű épület- és földmozgást öt kilométerrel arrébb is érezni lehetett.

A robbanás hatalmas pusztítást végzett, a helyszínre 1700 mentőt, tűzoltót vezényeltek, akik 62 tűzoltóautóval oltották a tüzet, illetve locsolták a környező épületeket. A tűz oltásába egy helikoptert is bevetettek. A közelben három faüzem és egy evőpálcikagyár is található. Kedden délután még mindig nagy volt a füst a területen, a gyártól 300 méterre több mint húsz kisebb tűz égett, mivel a gyúlékony anyagok újra és újra belobbantak.

A környéket lezárták, kétezer embert kilakoltattak, a körülmények vizsgálata még tart. A Hejlungcsiang tartományi vezetés azonnali ellenőrzést rendelt el a területén található hasonló üzemeknél és ahol hiányosságokat tapasztalnak, azonnali bezárást helyezett kilátásba. Hat tartományi tűzijátékgyárban már leállították a termelést – közölték tartományi illetékesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik