Belföld

Félmilliárdos viharkár Veszprémben

Félmilliárd forintra tehető az a kár, amelyet szombatra virradó éjszaka okozott a vihar Veszprémben, személyi sérülés nem történt - mondta Debreczenyi János, a város fideszes polgármestere sajtótájékoztatón.

Közlése szerint 300 millió forintos támogatásra adnak be kérelmet – vis maior helyzet okozta károk miatt – a kormányhoz, az összesítő jelentést hétfőn továbbítják Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, Veszprém országgyűlési képviselőjének és Pintér Sándor belügyminiszternek.

Debreczenyi János elmondta, hogy péntek éjszaka “tornádószerű” vihar csapott le a városra, s emiatt komoly károk keletkeztek az intézményekben és a lakóházakban, továbbá a közterületi növényzetben. A volt Bakony Művek területén több száz fát csavart ki tövestől az orkán, de 430 hatalmas fenyőfa dőlt ki az állatkertben is.

A fák utakra, utcákra, villanyvezetékekre, házakra és autókra dőltek rá, több utcát a rendőrségnek le is kellett zárnia, ugyanis az áram alatt lévő, leszakadt vezetékek életveszélyt okoztak. Komoly károk keletkeztek a város temetőiben is; sok fa dőlt ki és számos síremlék megrongálódott – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: két templom is jelentősebb károkat szenvedett.

Félmilliárdos viharkár Veszprémben 1

Tájékoztatott arról is, hogy a legsúlyosabban az Avar utcai Vadgesztenye óvoda sérült meg, az orkán erejű szél teljesen leszakította és “elvitte” az intézmény tetőzetét; megrongálódtak az óvodával szemben lévő lakóházak is. Mint mondta, remélhetően egy hét múlva – a közbeszerzési eljárás lefolytatása után – megkezdődhet az óvoda újjáépítése, s addig a 184 gyermek elhelyezését másutt oldják meg.
A polgármester kitért arra, hogy komolyabb kár érte a várban lévő egykori közgazdasági technikum és a zeneiskola épületét, valamint a Petőfi Színház vörösréz lemezekkel borított tetőzetét is.

Félmilliárdos viharkár Veszprémben 1

Debreczenyi János közlése szerint szombat reggel több száz intézményben és háztartásban nem volt áram. Az E.ON Hungaria Zrt. – alvállalkozókat is bevonva – nagy erőkkel dolgozott a helyszínen és szombat estére már sok helyütt helyreállt az áramszolgáltatás, valamennyi háztartásban azonban csak vasárnap délutánra lett ismét villany.

Török László, a veszprémi vadaspark igazgatója azt közölte, hogy hatalmas kár érte az intézményt: 430 fenyőfa (40-60 évesek) dőlt rá állatházakra, utakra, kerítésekre és az intézmény közelébe lévő lakóházakra. Elmondta, hogy egy antilop elpusztult, fa ütötte agyon. A pusztítás nyomait a tűzoltóság segítségével igyekeztek gyorsan eltakarítani, s szombat délután már az állatkert egész területén fogadhatták a vendégeket. Török László szerint a veszprémi állatkertet mintegy 40 millió forintos kár érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik