Egy nemrégiben készült tanulmány meglepő felfedezést tett: amikor az Alzheimer-kórban szenvedő egerek mentolt lélegeztek be, kognitív képességeik javultak. Ez alapján úgy tűnik, a kémiai vegyület megállíthatja az agyban okozott károsodások egy részét, amelyek általában a betegséggel kapcsolatosak – írja a Science Alert.
A spanyolországi Alkalmazott Orvosi Kutatási Központ (CIMA) kutatói szerint az Alzheimer-kórban szenvedő egereknél a mentol hat hónapig tartó adagolása elegendő volt ahhoz, hogy megakadályozza az egerek kognitív képességeinek romlását. Ezenkívül úgy tűnt, hogy a mentol az IL-1β fehérjét is biztonságos szintre szorította vissza az agyban, amely fehérje segít szabályozni a szervezet gyulladásos reakcióját.
A 2023 áprilisában a Frontiers in Immunology folyóiratban publikált tanulmány mögött álló csapat azt állítja, bizonyos szagokat az Alzheimer-kór terápiájaként lehet alkalmazni. Emellett a reguláló T-sejtek (Treg) csökkentésével is hasonló eredményeket lehet elérni.
A tudósok már számos kapcsolatot feltártak a szagok, valamint az immun- és idegrendszerünk között. Ilyen például az, hogy a központi idegrendszerrel kapcsolatos betegségek – pl.: az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a skizofrénia – is gyakran a szaglás elvesztésével járnak. Most azonban úgy tűnik, bizonyos szagok enyhíthetik is ezen betegségek tüneteit. Bár mindez ígéretes, sokkal több információra van még szükségük a kutatóknak ahhoz, hogy sikeresen alkalmazzanak hasonló terápiákat.