Belföld

Járai: nem volt reális a Moody’s

Járai Zsigmond úgy látja, nem volt reális az, hogy Magyarországot leminősítette a Moody's. A Duna Televízióban arról is beszélt, hogy "lehet valami probléma a kormányzati kommunikációban, ha az alapvetően jó irányba mutató gazdasági folyamatokat az apróbb tényezők negatív kommunikációja képes ellensúlyozni".

“A Fidesz-kormány által választott gazdaságpolitikai út valóban nagyon kockázatos, de ilyen válságos gazdasági helyzetben egészen kiválónak számítanak a költségvetés nemrég elfogadott főszámai. Annyira azért nem rossz a magyar gazdaság helyzete, mint azoké az országoké, akikkel most egy kategóriába sorolt bennünket a hitelminősítő, vagy amit a magyar államadósság kockázati felára tükröz a piacon” – nyilatkozta Járai Zsigmond, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke, az MNB korábbi elnöke.

“Komoly lépéseket tett a kormány a költségvetés konszolidációja és a bürokrácia csökkentése érdekében, valamint az adórendszer egyszerűsítése és az adók csökkentése érdekében. Ezek mind pozitívan hathatnak a gazdaságra” – szögezte le Járai, de azt is elismerte, hogy történnek olyan lépések, amelyeket “nem igazán szeret” a pénzpiac. Ezek közé sorolta a magánnyugdíjak állami elvonását, a Költségvetési Tanács átalakítását vagy az ütközéseket a nemzeti bankkal. “Úgy tűnik, mintha ez a két csomag azonos súllyal szerepelne, miközben azt gondolom, hogy a valóságos gazdasági folyamatok sokkal nagyobb súlyt képviselnek, mint a látványelemek” – tette hozzá.

“A kitűzött csúcshoz, a nyugat-európai életszínvonalhoz nem vezetett el az eddigi kormányok politikája. A Fidesz pedig azt mondta: egyenesen nekivágunk, a bokrokon és mindeneken át megyünk felfelé. Ez egy nagyon kockázatos út” – nyilatkozta.

A nyugdíjpénztárak ügyéről is beszélt Járai, szerinte nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A Költségvetési Tanács kapcsán pedig úgy vélekedett: az apparátus szűnik meg, maga a tanács megmarad.

“Valóban lehetnek kommunikációs hibák a kormányzat részéről. Ha a KT apparátusát valóban meg akarta szüntetni a kormányzat, azt rögtön a választások után kellett volna megtennie, nem pedig megvárni, míg a tanács bírálja a költségvetést, hogy aztán úgy tűnjön fel, mintha emiatt számolnák fel az apparátusát” – fejtette ki Járai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik