Belföld

Liptaival is kampányol a kormány

Médiatörténeti eseményként aposztrofálta Nagy Anna kormányszóvivő, hogy az X-Faktor és a Megasztár arcai részt vesznek a kormány AIDS elleni kampányában. A következő egy hétben tv-spotokban láthatjuk majd Liptai Claudiát, Till Attilát, Keresztes Ildikót, Geszti Pétert, Nagy Ferót és Malek Miklóst.

„Legyen 30-nál sokkal több születésnapod! Védekezz! Használj rendszeresen óvszert és vegyél részt évente legalább egy szűrésen is, hogy minél több születésnapod lehessen.” Az AIDS világnapján bemutatott kampányvideókban mondják ezt a két nagy csatorna sztárjai.

Nagy Anna szerint rendkívüli dolog, hogy sikerült rávenni az RTL Klub és a TV2 vezetését, hogy álljanak a nemes ügy mögé.

A kormány a következő napokban a tv mellett a Facebookon is intenzíven nyomul majd, ahol már létrehozta a Több mint 30 csoportot .

A tájékoztatón Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az AIDS tekintetében szerencsés Magyarország. Tavaly kilencen haltak meg AIDS-ben és 140 új HIV-fertőzöttet regisztráltak, akiknek a 70 százaléka budapesti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött arról, hogy december 1-ét az AIDS-betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánítja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz krónikus, kezelhető betegséggé vált.

Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint 2009 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon (több mint felük Fekete-Afrikában), a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik