Nagyvilág

Kim Dzsongun: Dél-Korea idegen és ellenséges ország

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

Idegen és ellenséges államnak minősítette Dél-Koreát Kim Dzsongun észak-koreai vezető. Az észak-koreai állami- média emellett olyan fotókat közölt, amelyeken az észak-koreai diktátor és tisztjei egy „Szöul” feliratú térképet vizsgálgatnak egy parancsnokságon. Az állami hírügynökség pénteki közlése szerint Észak-Korea előző nap úgy módosította az alkotmányát, hogy Dél-Koreát „ellenséges államnak” minősítse, és elengedte a két ország egyesítésének célját is.

Észak-Korea a hét elején felrobbantotta az országot Dél-Koreával összefűző vasúti összeköttetéseket a határ menti, demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén. A lépésre a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövésekkel válaszolt.

A robbantások előzménye, hogy Phenjan állítása szerint Dél-Korea múlt pénteken Észak-ellenes politikai propagandaanyagokat szétszóró drónokat reptetett az észak-koreai főváros légterébe. Kim Dzsongun észak-koreai vezető „az ellenség súlyos, Észak-Korea szuverenitását sértő provokációja miatt” hétfőn összehívott biztonsági tanácskozáson azonnali katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Kim Dzsongun vasárnap „szörnyű katasztrófával” fenyegette meg Dél-Koreát abban az esetben, ha további drónokat észlelnek az ország légterében. Noha Szöul nem ismerte el, hogy drónokat küldött volna északra, arra figyelmeztette Phenjant, hogy súlyos választ ad arra, ha polgárainak biztonságát veszélyezteti.

Szöul közölte, hogy ha Észak-Korea kárt okozna népének biztonságában, „az a nap az észak-koreai rezsim végét jelenti”.

Kim Dél-Koreára vonatkozó megjegyzéseit Kim Dzsongun akkor tette, amikor csütörtökön az észak-koreai hadsereg 2. hadtestének főhadiszállását ellenőrizte. A látogatás során azt is közölte, hogy a dél-koreai-amerikai szövetség megváltozott jellege, valamint eltérő, fejlettebb katonai manővereik kiemelik az erősebb észak-koreai nukleáris elrettentő erő fontosságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik