Belföld

Jövőre sem kapnak illetményemelést a rendvédelmi alkalmazottak

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Jövőre is kimaradhatnak az érdemi fizetésemelésből a rendvédelmi igazgatásban dolgozók, akiknek amúgy is nagyon alacsony a keresetük. Helyzetük rendezését a költségvetés teherbíró képességétől tették függővé.

Hiába tartja saját bevallása szerint is kiemelt fontosságúnak a rendvédelmi alkalmazottak kereseti pozícióinak javítását a Belügyminisztérium, Pintér Sándor tárcavezető egy olyan törvényjavaslatot terjesztetett be az Országgyűlés elé, amely szerint jövőre sem emelkedhet érdemben az illetményük.

Egy belügyi salátatörvényben szerepel ugyanis a rendvédelmi igazgatásban dolgozók új bértáblája, amely szerint – ahogy az idén januárban is történt – csak az illetménysávjuk felső határát emelnék 2025-ben is, az alsó határ maradna a régi, ami azt jelentheti – legalábbis az idei év tapasztalatai alapján –, hogy az egyedi eseteket leszámítva nem lesz általános illetményemelés.

Maga a tárca is elismeri, hogy az új illetménytábla nem jár illetményemelési kötelezettséggel.

Indokolt a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak illetménye felső korlátjának módosítása (a felső határok 14 százalékos megemelésével). A módosítás illetményemelési kötelezettséggel nem jár, ugyanakkor a rendvédelmi szerv költségvetési lehetőségének függvényében megteremti a lehetőséget az illetmény emelésére

– olvasható a javaslat indoklásában.

A rendvédelmi alkalmazottak elkeserítő bérhelyzetéről a múlt héten írtunk, többek között arról, hogy több mint két éve nem kaptak illetményemelést, az elszabadult árak ellenére sem. A belügyi tárca akkor azt válaszolta lapunknak, hogy „a béremelés kérdése folyamatosan napirenden van, azt a költségvetés teherbíró képessége határozza meg”.

Cikkünk megjelenése után a rendvédelmi alkalmazottak reménykedni kezdtek, hogy jobbra fordulhat a sorsuk, mivel kaptak egy „béremelés” tárgyú köremailt, amiben a forrásaink beszámolója szerint csatolva volt egy excel-táblázat. Ebbe bele kellett írni a személyes adataik mellett a bruttó bérüket is. A mellette levő oszlopban pedig a „javasolt bért” kellett beírni, de ezt már nem nekik, hanem a főnökeiknek, így erről nem tudnak semmit. A mostani előterjesztés ezért hidegzuhanyként érte őket.

A rendvédelmi alkalmazottak átlagilletménye jelenleg bruttó 437 ezer forint, ami 200 ezer forinttal marad el a Központi Statisztikai Hivatal által mért, bruttó átlagkeresettől. Az új illetménytáblájuk szerint már a felsőfokú munkakörben is lesznek olyan kategóriák, amelyeknél valamennyi fizetési fokozat alsó határa egységesen a garantált minimálbér lesz.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik